Nacionālā skaļās lasīšanas sacensība ir konkurss 5. un 6.klašu skolēniem, kura mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku. Sacensība notiek trīs posmos: sacensība skolā vai vietējā bibliotēkā, reģionālais fināls un nacionālais fināls LNB.

 

Nacionālajā skaļās lasīšanas sacensībā, pēc trīs minūtes garā lasījuma noklausīšanās, žūrija piecu cilvēku sastāvā lēma, ka 1.vietu iegūst Inna Ivanova no Naujenes pamatskolas, 2.vieta tiek Kārlim Lankam no Aizputes vidusskolas, bet 3.vieta – Ogres sākumskolas 6.a klases skolniecei Laurai Potašai.

 

Ogrēnietei Laurai Potašai, tāpat kā pārējiem finālistiem, ceļš līdz nacionālajam finālam bija garš – vispirms Laura tika atzīta par vienu no trim labākajiem „skaļajiem lasītājiem” savā skolā, pēc tam izcīnīja 1.vietu Ogres reģiona Skaļās lasīšanas sacensības finālā, kas notika šī gada 22.martā Ogres Kultūras centrā. Tajā Laura tika izvēlēta no 14 labākajiem piecu Ogres reģiona skolu pārstāvjiem. Ogres reģionā „skaļajā lasīšanā” šogad kopā iesaistījās nepilni pieci simti skolēnu, bet visas Latvijas līmenī šajā sacensībā iesaistīto skaits bija 11 tūkstoši skolēnu.

 

Šādu lasīšanas sacensību 2017.gada septembrī uzsāka LNB kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā, bet ideja par kampaņas rīkošanu aizgūta no Nīderlandes, kur konkurss norisinās jau vairāk kā 25 gadus, iesaistot katru gadu ap miljonu skolēnu. Latvijā iniciatīva iecerēta, lai mazinātu skolēniem raksturīgo neadekvāti zemo lasīšanas prasmju pašnovērtējumu.

 

Sirsnīgi sveicam Lauru Potašu!

 

 

Ziņu sagatavoja:

Guna Ozola-Stulpāne

Ogres Centrālās bibliotēkas

Bērnu literatūras nodaļas bibliotekāre