Konference veltīta tam, lai interesentus iepazīstinātu ar reprogrāfiskās reproducēšanas tiesību kolektīvā pārvaldījuma sistēmu darbību, šī pārvaldījuma ekonomikas un kultūras aspektiem, situāciju Latvijā un tās attīstības perspektīvām. Biedrība LATREPRO kopā ar Starptautiskās reproducēšanas tiesību organizāciju federāciju (IFRRO  International Federation of Reproduction Rights Organizations) un Gētes institūtu Rīgā, organizējot konferenci, vēlas vairot Latvijas sabiedrības izpratni par konferencē skartajiem jautājumiem un kopumā  atbildību par autordarbu kopēšanu.

 

Grāmatu un preses kopēšana ir plaši izplatīta prakse Latvijā. Sabiedrība to līdz šim ir uztvērusi kā bezatlīdzības labumu, taču tas nav pareizi, jo Autortiesību likums par šādu darbību jau ilgstoši nosaka pienākumu maksāt taisnīgu atlīdzību. Diemžēl pretstatā citām Eiropas un pasaules valstīm Latvijā tas nekad nav darīts. Šāda situācija ir autortiesību pārkāpums un demokrātiskā sabiedrībā nav pieļaujams. Lai risinātu šo problēmu, kā arī lai kopumā veicinātu autoru un izdevēju tiesību un tiesisko interešu aizsardzību Latvijā tika nodibināta Biedrība LATREPRO.

 

Raksturojot Biedrības LATREPRO darbības jomu, jāuzsver, ka visā pasaulē darbojas tai analoģiskas autortiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijas. To galvenais uzdevums ir atlīdzības iekasēšana par autordarbu reprogrāfisko reproducēšanu un šīs atlīdzības sadale autoriem un izdevējiem, sekmējot jaunu darbu tapšanu un tādējādi kopumā veicinot kultūras un radošo nozaru attīstību valstī. Veidi, kā šī atlīdzība tiek iekasēta un sadalīta, dažādās valstīs atšķiras, un konference ir unikāla iespēja iepazīties ar citu Eiropas valstu pieredzi  turklāt izdarīt to tepat, Latvijā.

 

Konferencē ar savu pieredzi un zināšanām dalīsies vairāki eksperti  IFRRO politikas padomnieks Pjērs Olivjē Leburžē (Mr. Pierre-Olivier Lesburgu?res), REPROBEL (Beļģija) rīkotājdirektora vietnieks/ Juridiskās un Starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājs Kurts Van Damme (Mr. Kurt Van Damme), KOPIPOL (Polija) juridiskā padomniece Anna Blezinska-Drēviča (Mrs. Anna Błeszyńska-Drewicz), ICLA (Īrija) izpilddirektore un IFRRO Eiropas attīstības komitejas priekšsēdētāja Samanta Holmena (Mrs. Samantha Holman) un citi. Konferences ietvaros uzstāsies arī Latvijas Kultūras ministrijas,

autoru un izdevēju pārstāvji, notiks diskusijas.

 

Dalība bez maksas. Pieteikties dalībai var, zvanot pa tālruni: 25606168, e-pastu:

birojs@latrepro.lv līdz šī gada 16.septembrim ieskaitot. Vietu skaits ierobežots.

Konference notiks Gētes institūtā Rīgā, Torņa ielā 1 (ieeja no Klostera ielas). Apmeklētāju reģistrācija no plkst.9:00, konferences atklāšana plkst.9:40. Konferencē lektori runās latviešu un angļu valodā;

tiks nodrošināts konferences sinhronais tulkojums latviešu – angļu un angļu – latviešu valodā.

 

* Reprogrāfiskā reproducēšana ir darba oriģināla vai kopiju faksimileksemplāru izgatavošana ar jebkura līdzekļa palīdzību fotokopēšanas ceļā, izņemot iespiešanu. Par reprogrāfisku reproducēšanu uzskatāma arī skenēšana vai faksimileksemplāru izgatavošana fotokopēšanas ceļā palielinātā vai samazinātā mērogā. Tātad, pirmkārt, par reprogrāfisku reproducēšanu uzskatāmas darbu kopijas un arī kopijas no kopijām, otrkārt, reprogrāfija ietver arī darba pārveidošanu elektroniskā formā skenēšanas ceļā.

 

Projektu finansē IFRRO Attīstības fonds / Project financed by IFRRO’s Development Fund.