Balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā piešķirta Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas ilggadējai darbiniecei un vadītājai Annai Šmitei.

 

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija savā mājaslapā paudusi, ka konkurence šogad grāmatu starpā bijusi nopietna, jo 46 izdevēji konkursam iesnieguši 109 grāmatas un kalendārus.

 

Darbus vērtēja žūrijas komisija – Ieva Bečere, Ineta Berkmane, Ingrīda Burāne, Aleksandrs Busse, Arta Ozola-Jaunarāja, Jāzeps Pīgoznis, Uldis Sosnovskis, Ruta Svaža un Aivars Vilipsons.

 

Kategorijā “Dzeja” balvai nominēta Marta Pujāta “Nāk gaismā pati lampa”. Grāmatas mākslinieks ir Gusts Rutkis, izdevējs – “Mansards”. Par balvu cīnās arī Andra Kārkliņa “Haiku atklāsme rudens pilnmēnesī” ar grāmatas mākslinieci Vitu Lēnerti. To izdevusi “Zvaigzne ABC”.

 

Kategorijā nominētas arī trīs apgāda “Orbīta” grāmatas – Sergeja Timofejeva “Stereo” ar grāmatas mākslinieku Vladimiru Leibgamu, Artūra Puntes “Poētiskie veltījumi” ar mākslinieku Mārtiņu Ratniku, kā arī Sergeja Haņina “Peldus”, kuras dizaina autore ir Līva Rutmane. Pie grāmatas strādājuši ilustrētāji Evelīna Deičmane, Kaspars Groševs, Marina Gofenšefera, Maija Kurševa, Lita Liepa, Līva Rutmane, Oļa Vasiļjeva, Reinis Virtmanis, Armands Zelčs un Klāvs Upaciers.

 

Kategorijā “Proza” nominēta Andrusa Kivirehka grāmata “Skaistais dzīvnieks”. Tās mākslinieks ir Zigmunds Lapsa, bet izdevējs – “Mansards”. Balvai nominēta arī Gundegas Repšes “Vīrs Tapīrs un citas radības”. Grāmatas māksliniece ir Lēnerte, izdevējs – “Zvaigzne ABC”.

 

Pauls Bankovskis savam darbam “Es neko neatceros. Par lietu dabu”, kas nominēts balvai, ir ne tikai teksta autors, bet arī ilustrētājs. Grāmatas māksliniece ir Katrīna Vasiļevska, bet izdevējs – “Dienas Grāmata”. Balvai “Zelta ābele” nominēta arī apgādā “Dienas Grāmata” izdotā Andra Zeibota grāmata “Okeāniskais Es”. Arī šīs grāmatas māksliniece ir Vasiļevska.

 

Balvai nominēta arī Federiko Garsijas Lorkas “Lekcijas” ar grāmatas mākslinieci Ingrīdu Zāberi un izdevēju “Neputns”.

 

Kategorijā “Dokumentālie izdevumi” nominēta “Mansarda” izdotā “Fedja. Teodors. Tulio”, kuru veidojusi Kristīne Želve. Grāmatas mākslinieki ir Ieva Stūre un Erlands Rubīns. Nominēta arī Ulda Tīrona un Andreja Granta “Šamaņu pusē”, kuras māksliniecei ir Inta Sarkane, bet izdevējs “Neputns”

 

Balvai nominēta Imanta Ziedoņa un Aivara Berķa “No Jāņiem līdz Murjāņiem”. Grāmatas māksliniece ir Vasiļevska, bet izdevējs – “Dienas Grāmata”. Nominēta arī šo izdevēju un mākslinieces Vasiļevskas ilustrētā Keneta Slavenska “Dž.D.Selindžers. Dzīve.”.

 

Kategorijā “Literatūra bērniem” cīnīsies Ineses Zanderes “Pūķa ceļojums”, kuras dizainu veidojuši Rūta Briede un Artis Briedis, savukārt ilustrējusi Gundega Muzikante. Grāmatas izdevējs ir Rīgas Doma pārvalde. Nominēta Paula van Lonsa “Šausmu autobuss”, kuras dizainu veidojis Ivs Zenne, bet ilustrācijas – Reinis Pētersons. Grāmatas izdevējs ir “Liels un mazs”. Arī “Liels un mazs” izdotā Henrikas Andersones “Emma Glorija un sarkanā Ilgu grāmata”, kuras mākslinieki ir Rūta Briede un Artis Briedis, nominēta balvai.

 

Nominēta arī Jura Zvirgzdiņa “Taro, Tama un Kicune”, kuras māksliniece ir Gita Treice, bet izdevējs “Pētergailis”. Balvai nominēta arī Zvirgzdiņa un Alekseja Naumova grāmata “Ahoi! Plūdi Daugavā”, kuras dizainu izstrādājusi Inguna Kļava-Švanka, ilustrācijas veidojis Naumovs un izdevusi “Zvaigzne ABC”.

 

Grāmatas konkursam “Zelta ābele” nominētas arī kategorijās “Zinātniskās grāmatas”, “Mākslas izdevumi”, “Uzziņu literatūra”, “Foto albumi” un “Arhitektūras izdevumi”.

 

Konkurss “Zelta ābele 2013” uzsver grāmatas kā daudzu nozaru speciālistu veidota mākslas darba nozīmi, grāmatas kā mākslinieciska veseluma lomu satura atklāsmē. Konkursa uzdevums – atklāt, kā grāmatas noformējums atspoguļo sava laika garu, māksliniecisko izpratni, poligrāfijas un papīra ražotāju iespējas grāmatas satura pilnīgākai atklāsmei.

 

Konkursa mērķis ir veicināt Latvijas grāmatizdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi un popularizēt sabiedrībā grāmatas, literatūru un lasīšanu, uzturēt un celt grāmatniecības prestižu, godināt Latvijas literatūru un grāmatu veidotājus.

 

Konkursa organizētājs, norises koordinators un līdzekļu administrētājs ir Latvijas Grāmatizdevēju asociācija, kas konkursu rīko kopš 1993. gada.

 

Konkursā var piedalīties visi Latvijas grāmatizdevēji ar kārtējā gadā iznākušajām grāmatām, kā arī ar tām iepriekšējā gadā izdotajām grāmatām, kuras nav piedalījušās iepriekšējā gada konkursā. Kopoti raksti vai grāmatu sērijas konkursā var piedalīties tikai vienu reizi. Vērtētas tiek tikai tās grāmatas, kurām ir oriģināla noformējuma pirmpublicējums.