Konference tiek rīkota, svinot Hansa Kristiana Andersena dzimšanas dienu (2. aprīli), kas pēc Starptautiskās bērnu un jauniešu grāmatu padomes (IBBY) aicinājuma tiek atzīmēta kā Starptautiskā bērnu grāmatu diena. Latvijas Bērnu un jaunatnes padome (LBJLP), kas ir šīs plašās starptautiskās organizācijas Latvijas nodaļa un apvieno Latvijas bērnu rakstniekus, māksliniekus, bibliotekārus un pētniekus sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centru (LNB BLC) aicina konferencē piedalīties visus interesentus – skolotājus, kultūras darbiniekus, žurnālistus, studentus un citus.  

Šogad, Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā,  konferencei izraudzīts nosaukums “Saule pati bērnu vada. Rainis. Aspazija. Savas debestiņas”. “Runāsim par to, kā un kurp bērnu vada mūsdienu bērnu literatūras un grāmatu mākslas saule, kas spīd mūsu grāmatās un bibliotēkās, cik augstas šobrīd  ir mūsu bērnu kultūras debestiņas,” konferences saturisko ievirzi komentē Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.  

17. aprīlis ir arī pēdējā diena, kad  Latvijas Mākslas akadēmijas aulā vēl iespējams redzēt mākslinieces Anitas Paegles personālizstādi „Brīnumainais pasaku dārzs“ un gūt plašu ieskatu izcilās bērnu grāmatu ilustratores daiļradē. Arī Anita Paegle ir starp māksliniekiem, kas aktīvi piedalās  LBJLP darbā jau kopš organizācijas dibināšanas. Izstādes lieliskās scenogrāfijas autors ir LMA asociētais profesors Kristiāns Brekte.  

Konferences referāti piedāvās profesionālu vērtējumu par 2014. gada bērnu grāmatu ražu:  latviešu bērnu un jauniešu literatūru pārskatīs Dr. Ilze Stikāne, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore (10.40 – 11.10), tulkoto bērnu un jauniešu literatūru – Sandra Okuņeva, Liepājas Universitātes lektore (11.10 – 11.40), bērnu grāmatu ilustrāciju vērtēs Aiga Dzalbe, Latvijas Mākslas akadēmijas docente (11.40 – 12.00). Animācijas filmu „Zelta zirgs“ un Raiņa lugu salīdzinās rakstniecības studiju maģistre Baiba Īvāne-Kronberga (12.00 – 12.20). Jaunumus un tendences bērniem adresētajās teātra izrādēs analizēs režisors Mārtiņš Eihe (13.00 – 13.20), uz jautājumu, vai Latvijā iestājušies fantāzijas  literatūras ziedu laiki, savā referātā atbildēs Dr. Bārbala Simsone, izdevniecības „Zvaigzne ABC“ redaktore (13.20 – 13.40), bet replikā “Ilustratoru izaicinājums: BIKIBUKS un draugi” savu viedokli par grāmatu mākslas attīstību izteiks Juris Petraškevičs, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors (13.40 – 13.55).

Par interesantākajām novitātēm bērnu bibliotēku darbā stāstīs izcili bibliotēku darba profesionāļi no Latvijas reģioniem.  Sociālā lasīšana – inovatīvs piedāvājums pusaudžu lasīšanas veicināšanā: EIFL atbalstītā projekta “Lasi un tev sekos” realizācija Valmieras bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā būs tēma, ko piedāvās Ilze Karsa, Valmieras bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļas vadītāja, un Svetlana Sprūža, Valmieras bibliotēkas reģionālā mācību centra vadītāja (13.55 – 14.15). Savā pieredzē par atraktīviem novadpētniecības projektiem bērniem dalīsies Daina Girvaite, Pelču pagasta bibliotēkas vadītāja (14.15 – 14.30). Konferences viesi no Kaļiņingradas ir ilggadēji Bauskas bibliotekāru sadarbības partneri. Par lasīšanas veicināšanas projektiem Kaļiņingradas apgabala bērnu bibliotēkā stāstīs bibliotēkas direktore Oksana Vasiļjeva (14.30 – 14.45),  Kaļiņingradas apgabala bērnu bibliotēkas galvenā bibliotekāre Olga Bilinkina dalīsies savos ieskatos par labākajiem krievu mūsdienu bērnu literatūras darbiem, kas varētu ieinteresēt arī lasītājus Latvijā (14.45 – 15.00).

 

 
Papildu informācija:
Sarmīte Galsa
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs
E-pasts: Sarmīte.Galsa@lnb.lv
Tālr.: +371 67716038