2010.gadā tie bija 9 770 bērni, pavisam 380 bibliotēkas Latvijā bija iesaistījušās lasīšanas maratonā.

Veselu gadu Bērnu žūrija ir rūpīgi strādājusi un nominējusi populārākās bērnu grāmatas. Tas nebija viegli, jo tik maz līdzekļu un līdz ar to grāmatu kā pagājušogad – 10 tūkstoši 100 latu – lasīšanas veicināšanai nav bijis kopš programmu iesākām 2001.gadā.

Baltijas Grāmatu svētku laikā jau devīto reizi organizējam Lielos lasīšanas svētkus, kas šogad notiks sestdien, 5.martā laikā no plkst.12.00 līdz 14.00. Gribam visiem svētku dalībniekiem, kuru parasti ir vairāki simti, dot pozitīvu impulsu nākošajam lasīšanas un grāmatu vērtēšanas posmam.

Pavisam 7 dažādu izdevniecību jaunākās grāmatas bija iekļautas Bērnu žūrijas 2010.gada kolekcijā: “Zvaigzne ABC”, Jāņa Rozes apgāda, liels un mazs, Jumava, Lietusdārzs, Apgāds Alis, Annele. Katrā no 4 vecumgrupām, no 6 līdz 16 gadu vecumam, latviešu mūsdienu rakstnieki ir atzītāko vidū, tā ir patiesi iepriecinoša ziņa. Bērni katrai laureātei grāmatai, tās autoriem un visiem, kas līdzdarbojušies, dāvinās šokolādes grāmatas. Mums ir izdevies izaudzināt lasītājus nacionālajai bērnu un jauniešu literatūrai. Lai gan grāmatas ir latviešu valodā, programmā iesaistās arī bērni, kuriem latviešu valoda nav dzimtā valoda. Lūk, ko mums raksta Daugavpils Krievu liceja bibliotekāre Jeļena Kolpakova: “… konkurss deva iespēju pilnveidot latviešu valodas prasmes, komunikatīvo kompetenci, papildināt vārdu krājumu. Licejisti aktīvi iesaistījās grāmatu lasīšanā, gatavoja un uzstājās ar prezentācijām klasē, ieinteresējot savus klasesbiedrus. Krievu liceja audzēkņi apgalvo, ka visas izlasītās grāmatas bija ļoti interesantas.”

Vēl kāds vērtējums: “Mūsu skolēni jau sesto gadu piedalās projektā “Bērnu žūrija”. Ar katru gadu šajā projektā piedalās vairāk un vairāk skolēnu. Ir pat vairākas lasošās ģimenes. […] Šogad bērni tik ļoti gribēja lasīt, ka pēc grāmatām veidojās garas rindas, jo ne skolas bibliotēkā, ne pilsētas bibliotēkā nebija pietiekošs grāmatu daudzums, lai visi lasītgribētāji varētu iesaistīties.” (Daugavpils 12.vidusskolas bibliotekāre).

Atklāšu noslēpumu – viena no grāmatām laureātēm būs Sergeja Kozlova, Jurija Noršteina grāmata “Ezītis miglā” ar mākslinieces Frančeskas Jarbusovas brīnišķīgajām ilustrācijām, ko izdevis Apgāds Alis. Paldies apgādam par šo iespēju, lasot grāmatu, satikties vairākām paaudzēm un būt par to laimīgiem. Lielākā daļa mazo lasītāju 6 gadīgie, 1. un 2.klases skolēni raksta, ka “Ezītis miglā” ir viņu mīļākā grāmata, vismīļākā no līdz šim izlasītajām grāmatām: “man patika grāmata, jo maniem vecākiem tā patika”, “ezītis bija drosmīgs”, “grāmata bija ar laimīgām beigām”, “patika notikums ar zapti”, “patīk, kad ezītis skaitīja zvaigznes”, sirsnība un prieks līdz ar Ezīti miglā ienākusi 718 bērnu sirdīs. Tas ir tikai viens piemērs, bet tādu ir daudz!

Katru gadu piedāvājam kaut ko jaunu – šogad būs jauns logotips, ko mākslinieks varēja izstrādāt, pateicoties www.ziedot.lv. Vairāk nekā 20 bibliotēkās par saziedoto naudu tika nopirkta visa žūrijas grāmatu kolekcija, jo bija bibliotēkas, kas nevarēja atļauties nopirkt nevienu jaunu grāmatu. 2011.gada žūrija sadalīsies divās plūsmās – “Bērnu žūrija” un “Jauniešu žūrija”, lai lasīšanā un domu apmaiņā iesaistītos arvien vairāk cilvēku. Katru gadu norisinās vairāki konkursi, šogad visvairāk bērnu piedalījās grāmatzīmju dizaina konkursā, arī šo konkursu, tāpat kā lielāku palīdzības akciju Bērnu žūrijai organizēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība.