Noslēdzies projekta “Grāmatu starts” pirmais posmsKopumā projektā iesaistījās 45 bērni un viņu vecāki. Trīs nodarbību laikā bērni guva pirmo priekšstatu par bibliotēku un grāmatām. Iepazīšanās ar bibliotēku un tajā pieejamo grāmatu klāstu notika pieredzējuša bibliotekāra vadībā, kas iesaistīja mazuļus interaktīvās spēlēs un kustību rotaļās, aicināja dziedāt dziesmiņas un skatīties multenes. Tādējādi bērni un viņu vecāki guva priekšstatu par bibliotēku kā par lielisku vietu jautrai, saturīgai un patīkamai laika pavadīšanai.

 

Projekta noslēguma nodarbībā mazie dalībnieki saņēma dāvanā grāmatu, mugursomiņu un mīksto rotaļlietu – projekta simbolu pūčulēnu, kuras autore ir māksliniece Inga Sproģe. Savukārt vecākiem tika dāvināta informatīva brošūra par kopā lasīšanu un bērnu lasītprieka veicināšanu ģimenē.

 

Izvērtējot “Grāmatu starta” pieredzi, vecāki atzīst, ka šī lasītveicināšanas pasākumu sērija satuvina ģimenes, piedāvājot iespēju baudīt kopā būšanas prieku. Projekts tika atzīts par vērtīgu un lietderīgu iniciatīvu, kas rosina bērnu interesi par grāmatām un bibliotēku kā tādu un rada auglīgu augsni turpmākiem bibliotēkas apmeklējumiem ģimenes lokā. Pēc projektā iesaistīto vecāku domām “Grāmatu starta” pieredze ir pārliecinoši parādījusi – trīs līdz četri gadi ir optimālais vecums, kad bērns ir gatavs sākt iepazīties ar grāmatu. Vecāki jūt, ka šajā bērnam tik svarīgajā dzīves posmā ir būtiski ikdienas steigā atrast laiku bērnu lasītprasmes veicināšanai un pauž apņemšanos turpināt vest savus bērnus uz bibliotēku. Turklāt vecāki norāda, ka daļa bērnu neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes, tāpēc tieši bibliotēka ir tā vieta, kur viņi var gūt vērtīgu saskarsmes pieredzi ar vienaudžiem, apgūt darbošanos kolektīvā, mācīties ieklausīties sevī un apkārtējos.

 

Savukārt bibliotekāri norāda, ka projekts ļāva gūt vērtīgu pieredzi darbā ar pašiem mazākajiem lasītājiem – deva iespēju mācīties, kā plānot nodarbības gaitu, lai pievērstu un noturētu bērnu uzvedību, motivēja izmēģināt un apgūt jaunas radošas un interaktīvas aktivitātes, kā arī mācīties uzrunāt un piesaistīt bērnu vecākus, jo tieši no viņiem ir atkarīgs, vai bērni arī turpmāk apmeklēs bibliotēku.

 

Projekts “Grāmatu starts” turpināsies septembrī, kad otrās kārtas ietvaros tiks piedāvāts vēl viens triju nodarbību cikls ģimenēm ar trīsgadīgiem bērniem.

 

Ieskats projekta noslēguma pasākumā šeit.