Nominācijā “Oriģinālproza” visvairāk lasītāju Latvijas bibliotēkās ir Māras Zālītes romānam “Pieci pirksti” (Mansarda apgādā), Ingas Ābeles romānam “Klūgu mūks” (Dienas grāmata), Annas Skaidrītes Gailītes “Es stāstīšu visu… purva trilleris”, Daces Judinas kriminālromānam “Dīvainais Līgovakars” un Māras Svīres romānam “…un neuzzinās neviens”, (visi trīs Zvaigznes ABC izdevumi).

 

Nominācijā “Oriģināldzeja” vispieprasītākie izrādījās Kornēlijas Apškrūmas dzejoļu krājumi “Dzirdēt ar sirdi” un “Labi vārdi mūža gadiem” (abi Zvaigzne ABC), kā arī jau pagājušā gadā nominētais Ingas Gailes krājums “Migla” (apgāds Mansards), vēl arī Harija Ozola krājums “Dzīve sākas” un Ineses Toras dzejoļi “Novēli man labu laiku”, (abi Vītola izdevniecībā).

 

Jau trešo gadu pēc kārtas nominācijā “Tulkotā daiļliteratūra” vislasītāko grāmatu vidū ir EL Džeimsas erotiskie romāni Evas Stankēvičas tulkojumā “Greja piecdesmit nokrāsas” un “Brīvība piecdesmit nokrāsās” (izdevis Kontinents). Šogad lasītājus ieinteresējis vēl viens Kontinenta romāns  Noras Robertsas “Dzīvot vēlreiz”, ko latviskojusi Liāna Niedra. Starp lasītākajām ir arī divi Zvaigznes ABC izdevumi: Lūsindas Railijas “Orhideju nams” Katrīnas Tilbergas tulkojumā un Šarlotes Linkas “Vētru laiks”, tulkotāja Sinda Krastiņa.

 

Dokumentālās oriģinālliteratūras vidū joprojām vissaistošākie ir aktieru dzīvesstāsti: Līgas Blauas “Harijs Spanovskis. Nekas jau nebeidzas” (izdevniecība Santa), Irēnas Lagzdiņas “Izslapums. Olga Dreģe” (Zvaigzne ABC) un Ingas Jērumas “Ilze Vazdika. Saldā katorga” (arī Zvaigzne ABC).

 

Tulkotās dokumentālās literatūras nominācijā pati pieprasītākā joprojām  jau otro gadu  ir Estesas Klarisas Pinkolas grāmata “Sievietes, kas skrien ar vilkiem” Andželas Šuvajevas tulkojumā (Zvaigzne ABC) un virkne Viktora Suvorova publicistisko darbu “Kuzjas māte: dižās desmitgades hronika”, “Atbrīvotājs”, Ledlauzis: kurš sāka Otro pasaules karu”, tulkotājs Jānis Kalve, izdevniecība Dienas Grāmata.

 

Bērnu oriģinālliteratūras nominācijā joprojām – jau trešo gadu pēc kārtas ir Lielvārdes latviešu valodas un literatūras skolotājas Rutas Skrebeles pirmā grāmata  stāsts “Palaidnību karaļa Jāņa B. Dienasgrāmata” (Zvaigzne ABC). Vēl starp lasītākajām ir Māra Runguļa garstāsts “Nekrietnais Alfrēds” un “Lapsu kalniņa mīklas” ( abi izdevniecībā Liels un mazs), arī Māra Runguļa stāsts “Pēterītis un Anniņa” (izdevis Lietusdārzs), kā arī Ineses Zanderes “Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti” (Liels un mazs).

 

Tulkotās bērnu literatūras grāmatu vidū jau ceturto gadu vislasītākās ir amerikāņu rakstnieka Džefa Kinnija “Grega dienasgrāmatas”, Dainas Ozoliņas tulkojumā (izdevniecība Zvaigzne ABC), daudz lasīta arī Roba Skotona pasaka “Runcis Puncis” Rutas Svažas tulkojumā (izdevniecība The White Book).

 

LBAB konkursā par vislasītākajām grāmatām piedalās tikai tie darbi, kas iznākuši iepriekšējo trīs gadu laikā. Šoreiz lasītāju viedokli apkopoja 606 pilsētu un pagastu publiskās bibliotēkas.

 

Piektdien, 4.decembrī Olainē katrā nominācijā vienas vislasītākās grāmatas autors vai tulkotājs un izdevniecība saņems “Lielo lasītāju balvu  2015″.

 

Konkurss par vislasītāko grāmatu notiek jau vienpadsmito gadu. Pārsteigumu pilnā ceremonija vienmēr ir arī skaista pateicība visiem, kas atbalsta bibliotēkas un grāmatniecību Latvijā.