Pieteikumi nevalstiskajām organizācijām jāiesniedz līdz 2014.gada 6.maijam, savukārt 15.aprīlī pulksten 15.00 interesenti aicināti uz informatīvo semināru Kultūras ministrijas telpās Rīgā, Antonijas ielā 9.

 

Konkursam ir trīs tematiskie virzieni. Pirmais – stiprināt reģiona nevalstisko organizāciju kapacitāti un veicināt to savstarpējo sadarbību un sadarbību ar vietējām pašvaldībām, komersantiem, kultūras iestādēm (muzejiem, bibliotēkām, kultūras namiem), tai skaitā, nodrošināt pieejamu un saprotamu informāciju reģiona nevalstiskajām organizācijām to efektīvai darbībai un līdzdalībai, sniegt bezmaksas konsultācijas nevalstiskajām organizācijām aktuālos jautājumos.

 

Otrais – veicināt pilsoniskās sabiedrības iniciatīvu attīstību un iedzīvotāju līdzdalību, sniedzot atbalstu reģiona nevalstiskajām organizācijām un veicinot to savstarpēju sadarbību, tai skaitā, organizēt informatīvus pasākumus par interešu aizstāvību un līdzdalību lēmumu pieņemšanā, iesaistot pašvaldības, bibliotēkas, kultūras centrus, muzejus, izglītības iestādes; organizēt pasākumus, kas sniedz zināšanas un attīsta pilsoniskās prasmes un attieksmes profesionāļiem un plašākai sabiedrībai visās vecuma grupās; organizēt pasākumus, kas veicina sabiedrības iniciatīvu un iesaistīšanos vietējās kopienas dzīves uzlabošanā.

 

Trešais – atbalstīt reģiona mazākumtautību nevalstiskās organizācijas, tai skaitā, veicināt mazākumtautību identitātes un kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību, atbalstot dažādu mazākumtautību radošo kolektīvu darbību, mazākumtautību tradīciju un folkloras attīstību; sekmēt mazākumtautību pilsonisko līdzdalību un sadarbību; organizēt starpkultūru dialogu veicinošus pasākumus, kas vērsti uz savstarpējas izpratnes veidošanu un stereotipu mazināšanu.

 

Pārvaldes uzdevumu veikšanai konkursa ietvaros tiks noteiktas nevalstiskās organizācijas – pa vienai katrā plānošanas reģionā (Kurzemes, Latgales, Vidzemes, Zemgales un Rīgas plānošanas reģionā), kas, savukārt, organizēs atbalsta nodrošināšanu nevalstiskajām organizācijām katrā reģionā. Konkursa ietvaros plānots atbalstīt vismaz 40 projektus kopā visos piecos Latvijas plānošanas reģionos. Finansējuma avots ir Kultūras ministrijas valsts budžeta apakšprogrammas finanšu līdzekļi 140 tūkstošu eiro apmērā.

 

Kultūras ministrijas Sabiedrības integrācijas departamenta direktore Solvita Vēvere uzsver: “Pēc vairāku gadu pārtraukuma ir atjaunota iespēja nevalstiskajām organizācijām visā Latvijā, saņemot valsts atbalstu, strādāt pilsoniskās sabiedrības attīstības un starpkultūru dialoga sekmēšanas jomā, veicot valsts deleģētas funkcijas, kas iezīmētas Latvijas Nacionālajā attīstības plānā un Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēs. Sagaidām, ka, īstenojot šo programmu, tiks stiprināts nevalstiskais sektors tieši reģionos.”

Plašāka informācija