Fakts, ka izstāde tiek veidota LNB, nav nejaušība. A. Neibarta radošā mantojuma glabātāja, dzejnieka dzīvesbiedre Sarmīte Neibarte dzejnieka arhīvu ir nodevusi glabāšanā bibliotēkas Retumu krājumā. Arhīvs atklāj A. Neibartu kā oriģinālu, savdabīgu un neatkārtojamu personību.

Dzejnieka fondu veido 50 materiālu vienības. Tie ir viņa slavenie rūtiņu blociņi, kuros ir gan dzejoļu uzmetumi, gan gatavi darbi. Tās ir dzejoļu rokrakstu lapas, daudzas no tām ar apdegušām malām – kā mūžīga piemiņa dzejnieka aiziešanas dienai. A. Neibarta arhīvā ir daudz publicētu un nepublicētu rokrakstu, arī dzejoļi īsļaužiem un Ņukucīša pasakas. Tāpat starp arhīva materiāliem atrodami interesanti fotoattēli, korespondence, piezīmes. Un līdz ar A. Neibarta rokrakstu materiāliem arī viņa draugu, kolēģu, domubiedru un laikabiedru – Jura Kunnosa, Ievas Rozes, Pētera Brūvera, Tālivalža Treiča, Raiņa Remasa, Lolitas Zikmanes, Olitas Gulbes un citu rokraksti, vēstules, zīmējumi.

Izstādē skatāmi materiāli no LNB Reto grāmatu un rokrakstu krājuma, no LNB Mākslas lasītavas krājuma un no Sarmītes Neibartes personiskā arhīva. Izstādi papildina vairāku mākslinieku darbi – Andreja Ģērmaņa glezna, Gunvalda Elera zīmējumi un ilustrāciju skices, Nika Karagodina zīmējumi, Jāņa Blanka ilustrācijas uz koka dēlīšiem, Bruno Strautiņa bronzas plakete.

Papildu informācija

Vita Mekša
LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas
galvenā bibliogrāfe
E-pasts: vita.meksa@lnb.lv

Augusts Zilberts
Sabiedrisko attiecību speciālists
Komunikācijas un mārketinga nodaļa
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv
Tālr.: +371 26472501