Visas dienas laikā interesenti varēs iepazīties ar digitalizētā un digitāli radītā kultūras mantojuma – laikrakstu, žurnālu, grāmatu, attēlu, karšu, nošu izdevumu, kino, audio un video ierakstu, arhīva dokumentu, kā arī kultūras pieminekļu arhīva lietu – krājumiem un kolekcijām. 

Digitālā kultūras mantojuma diena norit, papildinot starptautisko konferenci “Kultūras mantojums digitālajā vidē: veidojot sadarbības tīklu Baltijas reģionā”, kas LNB notiks 21. un 22. maijā. Plašāk

 
Programma

 
No plkst. 10.00 līdz 16.00 ātrijā (1. stāvā) – digitālo kultūras mantojuma resursu demonstrācija, praktiski piemēri, konsultācijas ar Latvija Nacionālās digitālās bibliotēkas, LNA, KISC, NKMP speciālistiem par digitālo krātuvju saturu un lietojamību. 

 

 Plkst. 12.00 izstāžu zālē Nr. I un ātrijā (1. stāvā) – darbnīca žurnālistiem par to, kā profesionālos nolūkos izmantot digitālo kultūras mantojumu.

 
Plkst. 14.00 izstāžu zālē Nr. I (1. stāvā) – diskusija par kultūras mantojumu digitālajā vidē Latvijas un jaunā kultūrpolitikas attīstības plāna kontekstā par tēmām:

Sabiedrības iesaiste kultūras mantojuma saglabāšanā digitālajā vidē;

Atmiņas institūcijas digitālo humanitāro zinātņu pētniekiem;

Digitālais kultūras mantojums izglītībai;

Digitālais kultūras mantojums kvalitatīvai brīvā laika pavadīšanai;

 

Diskusijās piedalīsies dažādu jomu eksperti, tās vadīs Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks Uldis Zariņš.


Digitālā kultūras mantojuma dienas apmeklētāji varēs iegūt praktisku informāciju par digitālajiem resursiem: digitalabiblioteka.lv; periodika.lv; gramatas.lndb.lv; kartes.lndb.lv; zudusilatvijas.lv; audio.lndb.lv; academia.lndb.lv; dziesmusvetki.lndb.lv; braludraudze.lndb.lv; stenders.lndb.lv; runa.lnb.lv; redzidzirdilatviju.lv; kgb.arhivi.lv; lvva-raduraksti.lv; earchive-estlatrus.eu filmas.lv; diva.lv; nmkk.lv, kā arī iepazīties ar NKMP digitalizētajām pieminekļu arhīva lietām un 3D uzmērījumiem. 


Dienas laikā aicinām iepazīt arī noderīgu informāciju par Baltijas Digitālo humanitāro zinātņu vasaras skolu. Tā ir starptautiska intensīva tālākizglītības programma, kas sniedz iespēju humanitāro un sociālo zinātņu pētniekiem, pasniedzējiem un studentiem, kā arī arhīvu, bibliotēku un muzeju profesionāļiem apgūt dažādas digitālās pētniecības prasmes.

 

Plašāka informācija

 


Papildu informācija:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv

Tālr.: +371 26472501