Pārvietojama izstāde ir Baltkrievijas Republikas Nacionālās vēstures muzeja projekts, kas iepazīstina apmeklētājus ar Baltkrievijas vēsturiskās attīstības galvenajiem posmiem, dod īsu raksturojumu kultūras īpatnībām, palīdz saprast kas tā ir Baltkrievija un kas tie ir baltkrievi.

 

Izstāde atspoguļo Baltkrievijas vēsturi un kultūru pamatojoties uz mūsdienu vēstures zinātnes nostādņiem, tā apgaismo baltkrievu etnosa, nācijas, valstiskuma veidošanās un attīstības procesus, garīgo, materiālo un kultūras procesu vēsturiskās attīstības īpatnības un to savstarpējo sakaru ar pasaules vēsturi un kultūru, iepazistīna ar Baltkrievijas vēstures un kultūras mantojuma pieminekļiem.

 

Izstāde “Baltkrievija un baltkrievi” sastāv no 10 stendiem, uz kuriem tiek izvietoti tematiskie attēli, priekšmetu un dokumentu fotogrāfijas, skaidrojošie teksti baltkrievu un angļu valodās. Ekspozīcijas saturs tiek dalīts divās tematiskajās daļās. Pirmā daļa ir veltīta Baltkrievijas vēsturei, otrā daļa – kultūras mantojumam. Pirmā daļa dod Baltkrievijas galveno vēstures posmu īsu apskatu (senie laiki, pirmie valstiskie veidojumi, Lietuvas Lielkņaziste, Reča Pospolita, Krievijas Impērija, Padomju Belorussija un mūsdienas). Otrā daļa atspoguļo baltkrievu materiālās un garīgās attīstības īpatnības (Baltkrievijas daba, mūzikas kultūra un teātris, tradīcijas un svētki, nacionālie ēdieni, tradicionālais tautas tērps, Baltkrievijas māksla, valoda, literatūra, sports).

 

Pieci stendi aprīkoti ar interaktīvajiem paneļiem, kur ir izvietota papildus informācija un audiovizuālie ieraksti.

Aicinām apmeklēt izstādi “Baltkrievija un baltkrievi” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.