LNB 4., 5. un 6. stāvā atrodas speciālo krājumu lasītavas, kas ietver materiālus par Latviju un Baltiju, retās grāmatas un rokrakstus, kartogrāfiskos materiālus, sīkiespieddarbus, grāmatas par mūziku un mākslu, notis, skaņu un video ierakstus).

Lasītavu atvēršanas pasākumā apsveikuma vārdus bibliotēkai sacīja Latvijas kultūras dzīves personības, norādot uz LNB nozīmību un lomu Latvijas sabiedrībā: “Rīgā jau divus gadus dzīvo spāniete, kas pasniedz Latvijā spāņu valodu. Šo gadu laikā viņa nav ievērojusi bibliotēkas jauno ēku. Arī divi parīzieši, kas regulāri ir Rīgā, nekad nebija pievērsuši uzmanību jaunceltnei. Jautāti, kāpēc, atbildēja – Parīzē netrūkst jaunu, inovatīvu ēku. Tā ir, taču nekur citur pasaulē nav ēkas, kur ir tik daudz informācijas par mums. Latvijas Nacionālā bibliotēka ir mūsdienu Latvijas simbols,” uzsvēra mākslas zinātniece Helēna Demakova.

“Es jau esmu sagatavojis apjomīgu nošu un ierakstu dāvinājumu mūsu bibliotēkai, kurai jāsasniedz garīgi augsta temperatūra, jāveido emocionāli un saturiski bagāts piepildījums,” norādīja komponists Pēteris Vasks.

Savukārt Rundāles pils direktors Imants Lancmanis sacīja: “Šodien, ienākot ēkā, aplūkoju izstādi “1514.Grāmata.2014″. Grāmatas ar savu starojumu iedarbojas ļoti spēcīgi, vēlreiz apliecinot, ka grāmatas nav tikai grāmatas. Katra no tām ir vesela pasaule, kas prasa uzmanību, rūpību un mīlestību. Nebaidos teikt, ka Gaismas pils spoži intelektuālā vide tām ir vispiemērotākā un dabiskākā!”

No šī brīža, pakāpeniski iekārtojoties LNB telpās, 5. stāvā darbu uzsāks arī Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta (LU LFMI) Latviešu folkloras krātuve, kas iepriekš izvietota Latvijas Zinātņu akadēmijā. Blakus tai uzstādīta arī  viena no svarīgākajām Latvijas kultūras mantojuma sastāvdaļām – Dainu skapis.

Rūpējoties par Dainu skapja drošību, apdrošināšanas sabiedrība “Gjensidige Baltic” dāvina Dainu skapja apdrošināšanas polisi, kuras segums ir 1 miljons eiro.

Ināra Meija, AAS “Gjensidige Baltic” Pārdošanas daļas vadītāja: “Dainu skapis ir krātuve, kas veido mūsu tautas vēsturi, gudrību un identitāti. Pašlaik, kad tas tiek izlikts tik plašai apskatei, uzskatījām par savu pienākumu to pasargāt un darīt visu iespējamo, lai pēc iespējas ilgāk to saglabātu nākamajām paaudzēm. Dainu skapis nav tikai mūsu, bet visas pasaules vērtība, tāpēc rūpēties par tā drošību mums ir gods!”

Latvijas Nacionālā bibliotēkā izsaka īpašu pateicību Latvijas Republikas Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljonam par palīdzību Dainu skapja transportēšanā uz Gaismas pili!

4. stāvā, LNB Mākslas un mūzikas centrā, atrodas Konrāda Ubāna Mākslas lasītava, Alfrēda Kalniņa Mūzikas lasītava un Audiovizuālā lasītava.

5. stāvā izvietota Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas lasītava, Letonikas un Baltijas centra lasītava, Latviešu folkloras krātuves lasītava, kā arī Dainu skapis.
6. stāvā pieejama Karšu un ģeotelpiskās informācijas lasītava un Sīkiespieddarbu lasītava.

Dainu skapja atklāšana notiks LNB Inaugurācijas dienā – piektdien, 29. augustā, plkst. 19:45, Gaismas pils 5. stāvā.