2018. gada 27. novembrī plkst. 19.00 Raiņa un Aspazijas mājā (Rīgā, Baznīcas ielā 30) notiks muzikālas esejas Pichlau’s (vēl vispārim nelatviskots) lasījums.

 
Dzejnieks Raimonds Ķirķis, radoši pārstrādājot Raiņa un Aspazijas bibliotēkas grāmatās atstātās piezīmes, kopā ar komponistu Mārtiņu Baumani un mežradznieku Ilvi Faulbaumu parafrāzēs tekstus, idejas, domas, ko Rainis un Aspazija ar melnu un zilu zīmuli ir atstājuši fonā savam titāniskajam darba procesam ar literatūru. Atsegt dažādus kultūrslāņus, nevis rupji tos cilājot ar lāpstu, bet ar otu uzmanīgi notīrot katru atrasto liecību – tāds bija darba process, strādājot ar valodu, kuras rakstība vēl nebija nostabilizējusies.


“Haoss, ar kādu manis apkopotās piezīmes izskanēs, atbalso nemierpilnos laikus, kurus pārstāv Rainis un Aspazija. Vai tās ir valsts lietas, vēsture vai dzeja – viss bija pakļauts viņu rūpīgam konspektam. Kad plašais konteksts zūd, pāri palikušais ir šīs pseidooperas materiāls,” apgalvo Ķirķis.


Raimonds Ķirķis ir dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis. Studē kultūras teoriju Latvijas Kultūras akadēmijā un strādā Raiņa un Aspazijas mājā. Ir viens no 7 dzejniekiem, kura teksti iekļauti Valtera Dakšas izdotajā un Arta Ostupa sastādītajā jauno dzejnieku antoloģijā ‘‘Kā pārvarēt niezi galvaskausā’’. Vada literatūras raidījumu ‘‘Bron-Hīts’’ radio NABA.


Mārtiņš Baumanis ir komponists, diriģents, taustiņinstrumentu, vokāla izpildītājs un zinātkārs cilvēks. Absolvējis Brunelas (Brunel University London) un Gildhollas (London Guildhall University) augstskolas Londonā un pavadījis gadu, vadot mūzikas norises Karību jūras salā Montseratā, Mārtiņš ir beidzot atgriezies Latvijā. Kā komponists vienmēr cenšas izaicināt sevi, izpildītājus un klausītājus, sapludinot akadēmiski informētu, laikmetīgi akustisku mūziku ar elektroniku un dažreiz pilnīgām muļķībām.


Mežradznieks Ilvis Faulbaums ir pabeidzis Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Spēlējis Liepājas Simfoniskajā orķestrī. Komponē mūziku orķestrim. Spēlē Krusta baznīcas slavēšanās, kā arī džeza mūziku. Spēlē arī klavieres un kabatas trompeti.


Papildu informācija:
Elvīra Bloma
Tālr.: +371 67272643; +371 26912310;

E-pasts: elvira.bloma@memorialiemuzeji.lv


Memoriālo muzeju apvienības un Raiņa un Aspazijas mājas rīkots publisks pasākums. Foto un video materiāli tiks publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos. 

 

Vairāk informācijas: www.memorialiemuzeji.lv; http://www.aspazijarainis.lv/