Akcijas organizētāji piedāvā ikvienam interesentam iepazīt “Muzeju nakts” pasākumu programmu – muzeji aicinās gan klejot pa dzejnieku biogrāfiju dramatiskajiem līkločiem, gan meklēt viņu daiļrades atspulgus apkārtējās dzīves realitātes.

Kā zināms, vērienīgā Eiropas akcija Latvijā notiks jau vienpadsmito reizi, aicinot apmeklētājus iegriezties lielos un mazos muzejos it visur Latvijā. Kā katru gadu “Muzeju nakti” kuplinās arī citu ar kultūras mantojumu saistītu institūciju sagatavotās programmas. Šogad akcijā plāno piedalīties 136 muzeji un 34 cita profila institūcijas visā Latvijā.

Akcija Eiropas “Muzeju nakts” notiek ik gadu kādā no maija sestdienām vienlaicīgi daudzās Eiropas valstīs. Akcijas iniciators un koordinators ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Informācija par akciju Eiropas valstīs ir atrodama vietnē www.nuitdesmusees.culture.fr .

Pasākums tradicionāli norit no sestdienas vakara pulksten 19.00 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Lai sagatavotos “Muzeju nakts” apmeklējumam, ir apkopota akcijas pasākumu programma, kas ir pieejama interneta portālos www.muzeju-nakts.lv un  http://www.1188.lv/muzejunakts. Akcijas organizētāji iesaka savlaicīgi iepazīties ar plašo piedāvājumu un izplānot katram savu “Muzeju nakts” maršrutu.

Kultūras ministrija 13. maijā pulksten 13.00 aicina mediju pārstāvjus uz “Muzeju naktij” veltīto preses konferenci Jāņa Akuratera muzejā, Rīgā, O.Vācieša ielā 6a. Tajā KM pārstāvji, J.Akuratera muzeja un Memoriālo muzeju apvienības speciālisti iepazīstinās ar šā gada piedāvājumu muzeju apmeklētājiem. Tostarp informēs par iniciatīvu “Rainis un Aspazija klauvē” – interesenti tiek aicināti apmeklēt Latvijas rakstnieku muzejus, krāt atzīmes akcijas dalībnieka kartītē un saņemt vērtīgas balvas. “Rainis un Aspazija klauvē” pasākums norisināsies no 15. maija līdz 2015. gada 15. augustam, bet laimētāji tiks izlozēti Raiņa dzimšanas dienā.

Akciju “Muzeju nakts” Latvijā organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju.

 
Papildu informācija:
Gundega Dreiblate
Starptautiskās Muzeju padomes

Latvijas Nacionālās komitejas priekšsēdētāja

Tālr.: 67330303

Gundega.Dreiblate@km.gov.lv

 
Informāciju apkopoja:
Iveta Bērziņa-Bebriša
Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67330254; 26304460
Iveta.Berzina-Bebrisa@km.gov.lv