Sveicot LU 95. gadadienā, LU Bibliotēka un LU Akadēmiskā bibliotēka savu krājumu retumus atklāja trīs izstādēs “Bibliotēku dārgumi” : virtuālajā izstādē “Pēc 5 mirkļiem 100 gadi”, pārvietojamo stendu un eksponātu izstādē Bibliotēkā Kalpaka bulvārī.

Izstādē “Bibliotēku dārgumi” apskatāmi pergamenti, rokraksti, senas kartes, attēlizdevumi, seniespiedumi, pirmizdevumi, mākslas priekšmeti un unikāli iespieddarbi. No šīs nedēļas uzmanība ir pievērsta LU Bibliotēkas speciālajām kolekcijām, kas kādreiz ir piederējušas izcilākajiem Latvijas Universitātes profesoriem – Ernestam Felsbergam, Pēterim Šmitam, Embrikam Strandam, kā arī eksponātiem no profesora Jēkaba Lautenbaha rokrakstu kolekcijas.

No LU pirmā rektora, mākslas vēsturnieka Ernesta Felsberga personīgās kolekcijas un viņa veidotā Mākslas kabineta bibliotēkas izdevumiem skatāmi reti attēlizdevumi par antīko senatni, izdevumi mākslas izglītības nodrošināšanai, kā arī profesora Tērbatā aizstāvētā apjomīgā disertācija “Brāļi Grakhi”. No Pētera Šmita kolekcijas skatāma pirmā ķīniešu gramatikas mācību grāmata Krievijā un arī valodnieka Sanktpēterburgā aizstāvētā disertācija par ķīniešu valodas mandarīnu dialekta gramatiku. Izstādē apskatāma zoologa Embrika Stranda kolekcijas izdevumi un filologa Jēkaba Lautenbaha disertācija un materiāli no viņa rokrakstu kolekcijas, kā arī rūpīgi saglabātās korespondences, piem., LU Padomes 1924. gada vēstule par Latvijas Universitātes goda doktora titula piešķiršanu.

No 16. gs izdevumiem izstādē ir redzami Francijas Karaliskās Kancelejas rokasgrāmata, Roterdamas Erasma sastādītā un anotētā grieķu un latīņu sakāmvārdu kolekcija un lielākā enciklopēdiskā vārdnīca “Suida” grieķu valodā par Vidusjūras reģionu, kas tikusi sastādīta jau 10. gs. otrajā pusē.

LU Bibliotēka ir parūpējusies, lai apmeklētājiem būtu iespēja iegūt paplašinātu ieskatu par izstādē redzamiem izdevumiem. Izstāžu zālē ikvienam interesentam ir iespēja patstāvīgi izmantot audio vizuālu gidu – klausāmu un lasāmu materiālu ar skārienjūtīga ekrāna starpniecību.

Par Latvijas Universitāti

Latvijas Universitāte dibināta 1919. gadā un ir lielākā un tradīcijām bagātākā augstākās izglītības iestāde Latvijā. Visas 134 LU īstenotās studiju programmas ir akreditētas. Tās 13 fakultātēs un 19 institūtos strādā mūsu valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā. Šobrīd Torņakalnā top LU Akadēmiskais centrs – Baltijā modernākais augstākās izglītības un zinātnes komplekss, kurā tiks izvietotas fakultātes, zinātņu centri un ar zinātni un studijām saistīta infrastruktūra.

Papildu informācija:
Sindija Iesalniece
LU Bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 28656010
E-pasts: sindija.iesalniece@lu.lv