Somijas Institūts Igaunijā sadarbībā ar Lapzemes Mākslinieku biedrību ir sagatavojis mūsdienu Lapzemes mākslinieku darbu ceļojošo izstādi. Savu ceļojumu šī izstāde sāka ar Tartu pilsētas galeriju Loov šī gada septembrī. Izstādes kuratori, Tartu Mākslinieku savienības priekšsēdētājs Markus Toompere un galerists Indreks Grigors, 2011. gada maijā viesojās Rovaniemi. Vizītes mērķis bija iepazīties ar Lapzemes Mākslinieku biedrību un izvēlēties darbus Igaunijas Somijas institūta jaunajai ceļojošajai izstādei. Izstāde “Spalvu mešanas laiks. Mūsdienu Lapzemes māksla” ietver 14 mākslinieku 22 darbus un sniedz plašu ieskatu mūsdienu profesionālajā Lapzemes mākslā un mākslas darbu tehnikā.

Izstādē piedalās mākslinieki, kuri strādā grafikas, fotogrāfijas un gleznošanas, tēlniecības un tekstilmākslas tehnikās: Raija Aula (1947), Mia Hamari (1976), Ansi Hanhela (1962), Ilona Kivijervi (1960), Ninni Korkalo (1982), Tuomas Korkalo (1978), Essi Korva (1985), Leila Lipienena (1962), Rīta Moilanena (1959), Olli Moisio (1950), Tūli Muka (1966), Marketa Nilsena (1944), Elina Sipile (1979) un Sointu Vīnika (1939).

Lapzemes Mākslinieku biedrības locekļi ir vietējie profesionālie mākslinieki. Biedrības uzdevums ir attīstīt vietējo mākslinieku iespējas radošam darbam, piedāvāt viņiem palīdzību attiecīgajā mākslas jomā, un sniegt atbalstu sociālo un profesionālo jautājumu risināšanā. Biedrība organizē apmācību, palīdz organizēt izstādes, publicē darbus un dod iespēju veikt pētnieciskos darbus. Lapzemes Mākslinieku biedrībai ir divi centri – galerija Napa Rovaniemi un galerija Kellokas Illesē (Ylläs), ir arī virtuālā galerija www.gallerianapa.fi . Liela uzmanība tiek pievērsta arī artotēkai, sadarbībai ar uzņēmumiem un starptautiskām aktivitātēm.

Tartu Mākslinieku savienībā apvienojušies profesionāli mākslinieki un mākslas zinātnieki. Savienības mērķis ir stiprināt mākslas lomu, atbalstīt māksliniekus, sniegt informāciju par pašmāju un ārzemju izstādēm un citām aktivitātēm mākslas jomā, kā arī veidot un attīstīt sadarbību starp māksliniekiem un oganizācijām. Tartu Mākslinieku savienības trijās galerijās ik gadu tiek organizētas trīsdesmit izstādes, kuras apmeklē 33 000 skatītāju.

2011. gadā Somijas Institūts Igaunijā atzīmē savu 20 gadu jubileju. Tā uzdevums ir attīstīt somu un igauņu kultūras sakarus, sniegt informāciju par Somiju, piedāvāt izglītības iespējas un stiprināt Somijas un Igaunijas savstarpējos sakarus sabiedrības un ekonomikas jomā. Somijas Institūtam Igaunijā ir divi biroji – Tallinnā un Tartu. Somijas Institūts Igaunijā ir viens no Somijas kultūras un zinātnes institūtiem, kas darbojas 17 valstīs.

Izstāde iekārtota ar Somijas vēstniecības Latvijā atbalstu un būs skatāma līdz 2012. gada 15. janvārim.