Šobrīd piedāvājam bibliotekāriem un citiem interesentiem ne vien idejas krājuma komplektēšanai un literāro pasākumu un sarunu organizēšanai, bet iepazīstinām arī ar nozaru literatūru, ko iespējams izlasīt gan LNB, gan citās lielākajās bibliotēkās vai pasūtīt ar SBA starpniecību. Aicinām informēt par šīm iespējām arī savus lasītājus!

 

Aizvien nozīmīgāku vietu mūsu ikdienā ieņem daudzveidīgā mediju pasaule, līdz ar to vairs nav iespējams dzīvot bez prasmes šajā pasaulē orientēties, turklāt – ņemot talkā kritisko domāšanu: vairāki izdevumi šoreiz veltīti mediju tematikai.

 

Aprīlis mūsu valstī, kā allaž, iezīmējas ne vien ar Bibliotēku nedēļas norisēm – šajā mēnesī atzīmējam arī Starptautisko bērnu grāmatu dienu. Katrā no “Literatūras ceļveža” numuriem esam centušies izcelt arī kādu no mūs īpaši uzrunājušiem bērnu izdevumiem. Aprīļa numurā bērnu literatūrai atvēlēta atsevišķa sadaļa, kurā kultūras žurnāliste Liega Piešiņa raksturojusi rakstnieces un tulkotājas Ineses Paklones devumu bērnu literatūras nozarē. Paklones izvēlētā darbu tematika nav vienkārša, tā prasa nopietnu lasīšanu un izlasītā analīzi – iesakām šos darbus lasīt un pārrunāt kopā ar savām mazajām atvasēm.

 

Par jaunākā “Literatūras ceļveža” numura “īpašo odziņu” varam uzskatīt absolūti unikālu privāta izdevēja Vācijā sagatavotu fotoalbumu par Latviju un tās ļaudīm Pirmā pasaules kara laikā 1916.–1918. gadā. Kaut poligrāfiskā aspektā visai necils, pelēcīgs un ne pārāk apjomīgs, šis izdevums uzrunā un pārliecina ar savu attieksmi un ļauj sajust mūsu nācijas tā brīža izjūtas. Latvijā tolaik nejauši nonākuša profesionāla vācu fotogrāfa kamera strādājusi intuitīvi precīzi un ļauj mums uz sevi paraudzīties it kā no malas. Arī no šodienas skatupunkta. Izdevums Latvijā pieejams ļoti ierobežotā eksemplaritātē, par tā aplūkošanas iespējām aicinām interesēties Valsts nozīmes bibliotēku elektroniskajā kopkatalogā.

 

Literatūras ceļvedis

 

Lai mums visiem izdodas piedzīvot brīnišķīgu pavasari!

 

 

Ziņu sagatavoja:

Anda Saldovere

Bibliotēku attīstības centra projektu koordinatore

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tālr.: 67716047

E-pasts: anda.saldovere@lnb.lv