Valmieras pagasta ilggadējā bibliotekāre Irēna Jekševica, lūgta uz interviju mirkli pirms jurģu svinību ciemiņu ierašanās, staro patiesā priekā:

“Mēs taču šodien no pazemes beidzot iznākam virszemē! No 1988. gada bibliotēka atradās Viesturlaukumā 5 — daudzdzīvokļu nama pagrabtelpās, kur pirms tam bija SCO tā saucamā pirts. Tagad esam jaunās telpās, iekārtojušies ar jaunām mēbelēm un visu pārējo nepieciešamo. Pati tagad smejos, ka es patiešām ko tādu esmu pelnījusi!”

 

Cik ilgi jau strādājat bibliotēkā?

 

Šeit no 1996. gada, pirms tam ilgus gadus nostrādāju Jelgavā — sāku pilsētas zinātniskajā bibliotēkā, pēc tam turpināju LLU (bijusī LLA) bibliotēkā. Pagasta bibliotēkā patlaban bibliotekārs bez savas pamatfunkcijas veikšanas ir arī sociālais darbinieks un datorskolotājs.

 

Cik plašs ir šīs bibliotēkas grāmatu klāsts?

 

6000 grāmatu uz apmēram 250 līdz 270 oficiālajiem lasītājiem. Šis skaits svārstās.

 

Tagad, kad esat pašā ielas malā, noteikti apmeklētāju būs vairāk!

 

Jā, es arī ļoti uz to ceru. Arī bērniem tagad izdevīgāk — kā no Viesturskolas nāk, tieši bibliotēka pa ceļam.

 

Savus lasītājus jau laikam nešķirojat pagasta cilvēkos un svešajos…

 

Nē. Viņi — no Burkānciema, no Tērbatas ielas namiem, arī no lielās pilsētas — jau pie mums nāk! Ir mums īpaši pieprasītas grāmatas, sevišķi bērnudārzu audzinātājiem un jaunāko klašu skolotājiem, tās ir uz izķeršanu.

 

Kas vēl cilvēkus te interesē bez grāmatām?

 

Noteikti internets. Pieaugušie — tādu ir vismaz 15 — nāk kārtot savus maksājumus, bērni nāk uz savām spēlītēm. Mums ir pieci datori, vienu taupām pieaugušo lietām, pārējie četri ir bērnu rīcībā. Vēl viens dators ir man pašai.

 

Vai nāk arī presi lasīt?

 

Jā, ļoti. Tikai lieta tāda, ka taupības režīms skāris arī preses izdevumu pasūtīšanu. Līdz šim mūsu bibliotēka bija savā ziņā privileģētā stāvoklī novadā, taču tagad, pasūtot izdevumus uz otro pusgadu, jau nācās nedaudz paknapināties.

 

Un tad jau nāk ciemiņi strīpā vien: novada pašvaldības deputāti un ierēdņi, kultūras cilvēki, kolēģi un kupls pulciņš lasītāju. Par jaunajām, gaišajām telpām visiem kopīgs prieks, un laba vēlējumi skan cits aiz cita!