Grāmata ir jāiedod rokās, jāatver, jālasa priekšā, jāizspēlē teātra uzvedumā, par ieteicējiem jāiesaista vienaudži, jāizmanto arī tehnoloģijas, tostarp dators, un jāīsteno aizraujoša pasākumu programma.

 

To arī cenšas ietvert savā darbā Valmieras bibliotēkas bērnu apkalpošanas nodaļas bibliotekāri. Pie radošās lasīšanas veicināšanas droši var pieskaitīt lasīšanas piedzīvojumu VKKF un pašvaldību finansētās Lasīšanas veicināšanas programmas ietvaros, kas sākās visās Latvijas bibliotēkās pirms 11 gadiem ar nosaukumu Bērnu žūrija.

 

Mūsu bibliotekāri iesaista savus lasītājus programmā jau desmito gadu, Bērnu žūrijas eksperti ir aizrāvuši daudzus savus skolas biedrus un draugus, brāļus un māsas. 2011. gadā programmai pievienojās vēl viena vecuma grupa — jaunieši (8. — 12. kl.), taču šogad ir brīnišķīga iespēja iesaistīties lasīšanas procesā arī vecākiem! Gan bērnu, gan jauniešu, gan vecāku ekspertu izvēle ir lielākā atzinība visiem, kas strādā grāmatniecības jomā.

 

Šogad grāmatu kolekcijā ir iekļautas 24 dažādu izdevniecību jaunākās grāmatas. Pirmais lasīšanas seminārs jau notika septembrī, tajā piedalījās pamatā sākumskolas vecuma aktīvākie lasītāji, kas dalījās domās par izlasīto. Semināra dalībnieki varēja noskatīties videoierakstu no dažiem pasākumiem — klausījās Ineses Zanderes dzejā (Dieguburti), iepazinās ar fragmentiem no grāmatas Salmenīte un Èībiņa tulkotājas Maimas Grīnbergas izpildījumā. Visiem interesentiem, kas vēlēsies kļūt par žūrijas ekspertu, šogad būs aizraujošs lasīšanas piedzīvojums, piedalīšanās lasīšanas semināros, konkursos, citās aktivitātēs, kas noslēgsies gada beigās, kad varēs novērtēt izlasīto lasāmvielu, bet visam galā — Lielie lasīšanas svētki, kad tiks nominēti labāko grāmatu veidotāji un izdevēji.

 

Mēs visi zinām, ka lasītprasme ir ļoti svarīga, tāpēc jebkuras lasīšanas veicināšanas aktivitātes ir apsveicamas. Liels paldies visiem bērniem un jauniešiem, kas Bērnu un jauniešu žūrijā piedalās regulāri, kā arī tiem, kas piedalās pirmo reizi! Visi, kas iesaistās piedāvātajā lasīšanas programmā, kļūst par īstiem literatūras ekspertiem, attīsta savu domāšanu, viņiem veidojas viedoklis, ko tie mācās aizstāvēt. Lieliski, ja bērnu lasītpriekā iesaistās vecāki, vecvecāki, skolotāji un draugi!

 

Bērnu apkalpošanas nodaļa grib pārsteigt savus lasītājus ar jaunām, interesantām grāmatām bērniem, jauniešiem un vecākiem. Lai pieteiktos un piedalītos aktivitātēs līdz pat gada beigām, atnāc — gaidīsim! Aicinām iepazīties ar aktualitātēm arī mūsu bibliotēkas mājas lapā, kā arī vienkārši ienākot bibliotēkā!