Bērnu auditoriju dzejniece ar pasākumu “Runājošā karte un Cilvēku Burtu piedzīvojumi” uzrunās bērnu bibliotēkā “Vecliepājas rūķis” 12. septembrī pulksten 12 un 14 un bibliotēkā “Varavīksne” 13. septembrī pulksten 11. Pasākumos piedalīsies dziesminiece Maija Kalniņa. Dzejas dienu laikā dzejnieces Ineses Zanderes dzejas pasauli izspēlēs un izdziedās arī aktrise Vija Mežale un Liepājas Katoļu pamatskolas bērnu vokālais ansamblis “Tikai tā!” dzejas kompozīcijā “skraidīklis baidīklis”. Šie pasākumi notiks Valtera bibliotēkā 13. septembrī pulksten 12 un bibliotēkā “Libris” 14. septembrī pulksten 12 (bez dzejnieces klātbūtnes). Savukārt pieaugušo auditorijai ar dzejnieci Inesi Zanderi būs iespēja tikties 12. septembrī pulksten 19 dzejnieces autorvakarā “Dzejas atmiņa” (“Promenade Hotel” Hika spīķerī) un 13. septembrī pulksten 14 Liepājas Universitātē notiekošajā dzejas dienu seminārā “Autors. Teksts. Lasītājs.” – “Inese Zandere un Ruta Štelmahere: starp dzeju un dzīves prozu”.

 

Inese Zandere ir latviešu žurnāliste, publiciste un dzejniece. I.Zandere studējusi filozofiju, bijusi viena no žurnāla “Rīgas Laiks” dibinātājiem un redaktoriem, bet kopš 2004. gada ir bērnu literatūras izdevniecības “Liels un mazs” galvenā redaktore. Viņas pirmais dzejoļu krājums ”Grāmatiņa” izdota 1983. gadā.  Inese Zandere publicējusi četrus dzejas krājumus pieaugušajiem un vairāk nekā 20 dzejas un pasaku grāmatu bērniem. Vieni Inesi Zanderi sauc par dzejnieci, savukārt citi – par bērnu rakstnieci. Filozofe un literatūras kritiķe Anda Baklāne dzejnieci sauc par fenomenu. Latviešu rakstnieks un žurnālists Pauls Bankovskis raksta: ”Zanderes dzeja, īpaši bērnu dzejoļi iekļaujas “jaunās vienkāršības” estētikā – ar pietiekami rafinētiem un apzinātiem līdzekļiem panākta šķietama vienkāršība un ļoti tieša emocionāla iedarbība.”


Inese Zandere saņēmusi dažādas atzinības un apbalvojumus, tai skaitā Literatūras gada balvu bērnu literatūrā (2002), Pastariņa prēmiju bērnu literatūrā (2002), Autortiesību bezgalības balvu (1998, 2003), Ojāra Vācieša prēmiju (2003), Literatūras gada balvu dzejā (2003), laikraksta „Diena” gada balvu kultūrā (2003), Triju Zvaigžņu ordeni (2008).

Ineses Zanderes dzejoļi bērniem ir dziedami, dancojami, spēlējami, tie ir kā minami panti, tā arī skaitīkļi, baidīkļi un skraidīkļi. Dzejnieces darbos ir sastopami lidojoši burti, cilvēki burti, tajos aprakstīta leļļu dzīve, sniegti padomi kā dejot pirkstiņdanci, aprakstītas raganu kaujas un raganu gājiens pēc smukuma, tur ir gan piedzīvojumu stāsti, dzejoļi par domām, dzejoļi par mīlestību un citām lietām.

Ineses Zanderes pieaugušo dzeju raksturo lakoniskums un stila tīrība. Kārlis Vērdiņš Ineses Zanderes pēdējos gados sarakstīto dzeju raksturo: “…viņas dzejas balsi raksturo pārliecība, ka dzejas rakstīšana un lasīšana var veldzēt gluži tāpat kā glāze aukstas bērza sulas vai bradāšana pa upīti karstā vasaras dienā…”. K.Vērdiņš uzsver, ka Zandere pieder pie to latviešu dzejnieku daļas, kuri kvalitāti vērtē daudz augstāk par kvantitāti.

 

Dzejas dienas Liepājā norisināsies no 8.līdz 24. septembrim. Dzejas dienu moto “Mēs balti. Kas mūs nomazgājis tādus?” (Olafs Gūtmanis)