Latvijas IT jomas speciālistu – Ulda Bojāra, Maksima Berjozas un Ērika Remesa veikums konkursā atzīts par labāko. Un 21.jūnijā viens no komandas dalībniekiem dosies uz Briseli, lai Eiropas komisijas rīkotajā Digitālajā asamblejā pārstāvētu Latviju ar savu projektu “europ.in” (http://europ.in).

 

“Hack4Europe!” iniciē un organizē Eiropas Komisija, “Europeana” fonds un tās partnerinstitūcijas. Šogad pasākums tiek rīkots jau otro gadu un notiek tikai piecās pilsētās – Rīgā, Berlīnē, Varšavā, Kopenhāgenā un Lēvenā. Konkursa laikā programmatūras izstrādātāji tiek mudināti veidot aplikācijas, kas veicina “Europeana” satura izmantošanu mobilajās ierīcēs, datu savietošanu ar citiem informācijas resursiem, satura anotēšanu, bagātināšanu un izplatīšanu sociālajos tīklos, kā arī atspoguļot Pirmā pasaules kara notikumus. Eiropas komisijas viceprezidente Nēlī Krusa (Neelie Kroes) savā runā Eiropas kultūras ministru tikšanās laikā Briselē 9. maijā īpaši atzīmēja un uzteica piecas valstis, tostarp Latviju, kas šogad rīko “Hack4Europe!” konkursu jeb hakatonu.

 

Latvijas hakatonā piedalījās četras komandas. To darbu vērtēja žūrija un par labāko atzina Ulda Bojāra, Maksima Berjozas un Ērika Remesa izstrādāto aplikāciju “http://europ.in“,  kas ievērojami bagātina meklēšanas pieredzi “Europeana” kultūras mantojuma portālā. “Europ.in” dod iespēju atklāt attēlus “Europeana” resursos pēc atslēgvārdiem, tos atrādīt attēlu straumes veidā, līdzīgi kā “Google Images” un “Pinterest”, kā arī dalīties ar tiem sociālajos tīklos “Facebook” un “Pinterest”. Projekta nosaukums “europ.in” veidots no “Europeana” un “Pinterest”, izvēloties tīmeklim draudzīgu nosaukumu.  Uzvarētāju komandas pārstāvis prezentēs savu risinājumu Eiropas Digitālajā asamblejā, kā arī cīnīsies par iespēju pretendēt uz finansiālu atbalstu aplikācijas tālākai attīstīšanai. Finālistus vērtēs tādu pasaulē pazīstamu uzņēmumu kā “Microsoft”, “Apple”, “Layer”, “ArtFinder”, “Samsung”,  “Sproud” u.c. pārstāvji.

 

Savukārt “Microsoft Latvia” pārstāvis Āris Dzērvāns īpašo balvu – jaunākās paaudzes viedtālruni Nokia Lumia 800 – pasniedza aplikācijas “history4you” autoriem Naurim Gailumam, Agrim Alonderim un Kasparam Kalniņam. Viņu projekta mērķis bija izveidot aplikāciju, kas ļautu atrast “Europeana” portālā pieejamos vēsturiskos attēlus par lietotāju atrašanās vietas apkārtni, kā arī dalīties ar tiem sociālajos tīklos.

 

Pārējās divas komandas ieguva atzinības diplomus par izstrādātajām aplikācijām “Postcard form Baltics” un “The Culture Centre”.

 

“Europeana” ir Eiropas digitālā bibliotēka, muzejs un arhīvs. Tā apvieno Eiropas bibliotēku, galeriju, muzeju, arhīvu un audiovizuālo kolekciju digitālo saturu – digitalizētas grāmatas, laikrakstus, gleznas, fotogrāfijas, kartes, mūzikas un citus skaņu ierakstus, muzeju objektus, arhīvu dokumentus, filmas un TV pārraides. Eiropas digitālo bibliotēku “Europeana” ir dibinājusi Eiropas Komisija ar mērķi dot cilvēkiem  iespēju iepazīt Eiropas kultūras bagātības un sekmēt inovācijas kultūras mantojuma sektorā. Latvijas Nacionālā bibliotēka “Europeana” portālam digitalizētos materiālus piegādā jau kopš tā pirmsākumiem. Šobrīd tur atrodami ap 33 000 Latvijas digitalizēto materiālu.

 

Saistītie resursi:
Europeana portāls: http://europeana.eu
Europ.in aplikācija: http://europ.in