Dr. Ismails Serageldins plkst. 12.00 LU Humanitāro un sociālo zinātņu centrā Kalpaka bulvārī 4, Rīgā, uzstāsies ar nozīmīgu lekciju “Aleksandrijas bibliotēka: pagātne, tagadne un nākotne”.

 

“Aleksandrijas bibliotēka nebūt nav tikai iespaidīga grāmatu krātuve vārda parastajā izpratnē. Tā iekļauj vairāk nekā vienpadsmit pētniecības centrus, izdod grāmatas, organizē konferences un pasākumus, piedāvā lekcijas par zinātni un kultūru un iekārto zinību centrus bērniem vistālākajos Ēģiptes nostūros. Tā ir kā spoža zinību un kultūras bāka gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, ”skaidrodama Ēģiptes Aleksandrijas bibliotēkas dibinātāja un direktora Dr. Ismaila Serageldina vieslekcijas nozīmīgumu, uzsver Latvijas eksprezidente prof.  Dr. Vaira Vīķe-Freiberga. “Dr. Serageldins ir izcils orators un apbrīnojami daudzpusīga un erudīta personība, kurā ir bauda klausīties gan snieguma elegances dēļ, gan satura bagātības ziņā.”

 

Savukārt LU prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā prof. Dr. Ina Druviete akcentē, ka līdz ar Aleksandrijas bibliotēkas dibinātāja un direktora I. Serageldina viesošanos tiek attīstīta Latvijas Universitātes un Ēģiptes ciešāka sadarbība zinātnes un kultūras jomā.  “Aleksandrijas bibliotēkas izveide un tās kļūšana par Ēģiptes valsts un sabiedrības kultūras centru ir lielisks paraugs, kā sasniegt ciešu bibliotēkas un sabiedrības sadarbību tautas kultūras, izglītības un zinātnes bagātību pārmantojamībā, nodošanā nākamām paaudzēm,” norāda I. Druviete.”

 

“Aleksandrijas bibliotēka ir simbols. Tā atklāj  grāmatās pausto zināšanu nozīmi no antīkās pasaules līdz mūsdienām. 2002. gadā Dr. Ismails Serageldins iedvesmojis bibliotēkas atdzimšanu. Šī sadarbības vizīte apliecina Latvijas piederību bibliotēkas draugu lokam, ” uzsver LU prorektore I. Druviete. “Jaunā Aleksandrijas bibliotēka bija arī viens no iedvesmas avotiem un paraugiem mūsu ceļā uz Gaismas pils tapšanu Latvijā.”

 

Dr. Ismails Serageldins ir Ēģiptē lielākās Aleksandrijas bibliotēkas dibinātājs un direktors. Viņš vada katrai Aleksandrijas bibliotēkai pakļauto izpētes institūtu un muzeju direktoru padomi. Dr. Ismails Serageldins ir arī Ēģiptes premjerministra padomnieks kultūras, zinātnes un muzeju jautājumos.

 

Viņš ir publicējis vairāk nekā 100 grāmatu un monogrāfiju, kā arī vairāk nekā 500 zinātniskas publikācijas par dažādiem tematiem biotehnoloģijās, lauku attīstībā, ilgtspējas un sabiedrības vērtību zinātnē. Dr. Ismailam Serageldinam ir Kairas universitātes bakalaura zinātņu grāds inženierzinātnēs, kā arī Hārvarda universitātē iegūts maģistra un doktora grāds. Viņš ir saņēmis 34 Goda doktora grādus. Varat iepazīties ar pilnu I. Serageldina CV angliski (saite uz pilnu CV). 


Aleksandrijas bibliotēkas direktora Dr. Ismaila Serageldina lekcija “Aleksandrijas bibliotēka: pagātne, tagadne un nākotne” notiks 2. septembrī plkst. 12.00 Latvijas Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu centra Konferenču zālē Kalpaka bulvārī 4, Rīgā.


Uz lekciju laipni tiek aicināti ne tikai LU, Kultūras akadēmijas un citu augstskolu mācībspēki un studenti, bet arī Latvijas Zinātņu akadēmijas locekļi un citi interesenti.

 

Jaunās Aleksandrijas bibliotēkas dibinātāja un direktora Dr. Ismaila Serageldina vizīti Latvijā un akadēmisko vieslekciju Latvijas Universitātē organizē LU sadarbībā ar Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu un Nizami Gandžavi starptautisko centru (Nizami Ganjavi International Centre), kas veicina saišu veidošanu starp Aleksandrijas bibliotēku un pasaules valstīm un to nacionālajām bibliotēkām.

 

Aleksandrijas bibliotēka ir lielākā Ēģiptē. Bibliotēkā izvietoti vairāki miljoni grāmatu arābu, angļu un franču valodā. Ik dienu Aleksandrijas bibliotēku apmeklē vairāki tūkstoši interesentu. Jaunā Aleksandrijas bibliotēka dibināta 2002. gadā.