Izstādē aplūkojamie rokraksti, arhivālijas, iespieddarbi un fotogrāfijas par LNB darbības sākumposmu vienlaikus sniedz ieskatu salīdzinoši maz pētītajās Jāņa Misiņa attiecībās ar Latvijas Valsts bibliotēku (LNB sākotnējais nosaukums).

LNB var pamatoti lepoties, ka pie tās dibināšanas šūpuļa 1919. gada 29. augustā līdzās bijusi Latvijas kultūras vēsturē izcila personība – bibliogrāfs un grāmatu krājējs Jānis Misiņš (1862–1945), kura pašaizliedzīgi paveiktais darbs neizkustināmi veido mūsu kultūras stūrakmeņus.

Laikposms, kas bibliotēkā aizritēja viņa vadībā, bija īss, jau 1920. gada otrajā ceturksnī Misiņš atteicās no bibliotēkas pārziņa amata un administratīvajiem pienākumiem, lai pilnībā nodotos latviešu grāmatu vācēja un apzinātāja darbiem. Latvijas Valsts bibliotēkas vēsturē šie nedaudzie mēneši saistās ne tikai ar pirmajiem profesionālajiem lēmumiem, grūtībām un veiksmēm topošajā iestādē, bet arī ar vērtībām un vērienu, ko ap sevi spēj izstarot vienīgi liela un nopietna darba veicējs.

Izstādē ir arī apskatāma audiovizuāla prezentācija “Latvijas Nacionālās bibliotēkas hronika laiku lokos 1919-2011”.

Izstāde skatāma no 4. aprīļa līdz 10. maijam Latvijas Nacionālās bibliotēkas Izstāžu zālē.