Preču un pakalpojumu reklāmas mazās formas – pastkartes un tirdzniecības vietu plakāti, skrejlapas un katalogi, kartes un reklāmas suvenīri – sniedz unikālu ieskatu ikdienas dzīvē Latvijā starp abiem pasaules kariem. Arī toreiz pastkastītē nonāca skrejlapas un pasta katalogi, spilgtas zīmes izcēla preces veikalos un skatlogos. Reklāmdevēji meklēja jaunus veidus, kā uzrunāt arvien turīgākos, modernos pircējus, un augošā konkurence par patērētāju uzmanību lika šim žanram strauji attīstīties, radot neskaitāmas jaunas formas un oriģinālus risinājumus.

 

Dažādi mazo formu materiāli mūsdienu skatītājam kā spogulī sniedz iespēju saskatīt atšķirības komunikācijas kultūrā, iespieddarbu tehnikā un laikmeta dzīvē, kurā vienmēr atbalsojas arī reklāma.

 

Aktuālā dzimtes izpratnes un konstrukcijas tēma izstādē ļauj satikties vitālām tautumeitām ar švītīgām modes dāmām, smēķējošiem patriotiem un saldu liķieru dzērājiem. Citi eksponāti iepazīstina ar dažādiem drukātās reklāmas aspektiem: iespiedtehnikas attīstību mazā formāta darbos, pārdošanas ziņu izklāstu veikalu plakātos un skrejlapās, karšu izmantošanu mārketingā un valodas līkločiem pa pastu pasūtāmo preču katalogā, kas ved caur intīmo pie okultā.

 

Izstādi veido LNB sīkiespieddarbu un kartogrāfisko krājumu materiāls. Tā būs apskatāma līdz 2017. gada 27. augustam.

 

DARBA LAIKI

P.-Pk. 9.00–20.00

S., Sv. 10.00–17.00

 

 

Izstādes organizētājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Izstādes kurators: Toms Ķencis

Izstādes māksliniece: Tatjana Raičiņeca

Izstādes atklāšanu atbalsta: “Coca-Cola HBC Latvia”