Lielai daļai cilvēku Sibīrija saistās ar 1941. un 1949. gada deportācijām un traģiskajiem pavērsieniem daudzu Latvijas iedzīvotāju likteņos.Tomēr pastāv CITA SIBĪRIJA – vieta, kur latvieši daļēji labprātīgi, daļēji ekonomisko apstākļu dēļ pārcēlās uz dzīvi jau 19. gadsimtā. Tolaik Sibīrija daudzu prātos bija iespēja piepildīt savas cerības un sapņus, tā bija “zeme, kur piens un medus tek”.

 

Timofejevka, Lejas Bulāna un Sukinava ir ciemi Sibīrijā, kuros latvieši dzīvo jau vairākās paaudzēs un kur vēl joprojām skan latviešu valoda. 2015. gadā no 27.maija līdz 12.jūnijam muzeja “Latvieši pasaulē” pārstāves Ieva Vītola un Brigita Tamuža un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieki Aigars Lielbārdis un Sandis Laime ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu veica lauka pētījumus Sibīrijas latviešu ciemos.

 

Izstādē “CITA SIBĪRIJA  latviešu ciemi Timofejevka, Lejas Bulāna, Sukinava” apkopoti 2015. gada ekspedīcijas iespaidi un rezultāti, sniedzot ieskatu triju Sibīrijas latviešu ciemu dzīvē un vēsturē.

 

Lielākā daļa latviešu ciemu Sibīrijā šobrīd atrodas uz iznīcības robežas vai ir jau izzuduši, kas saistīts gan ar tādiem 20. gadsimta vidus vēstures notikumiem kā kolektivizācija, 1937. /38. gada represijas un Otrais pasaules karš, gan ar mūsdienu demogrāfijas, asimilācijas un urbanizācijas procesiem. Neskatoties uz to, Timofejevkā, Lejas Bulānā un Sukinavā tika sastapti izceļotāju pēcteči, dokumentētas nozīmīgas austrumu diasporas vēstures liecības un no paaudzes paaudzē mantoti latviešu stāsti, dziesmas un tradīcijas.

 

Izstādi sagatavojis muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē” sadarbībā ar Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuvi, Latvijas Nacionālo bibliotēku un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

 

Izstāde Latvijas Nacionālās bibliotēkas 5.stāva ārtrijā būs apskatāma līdz 2016.gada septembrim bibliotēkas darba laikā.