VIDEO: http://youtu.be/guk9dFXIdkc

Miķelis Bukšs (1912-1977) ir viens no izcilākajiem latgaliešu kultūras pētniekiem un sabiedriskajiem darbiniekiem, kurš strādājis pie latgaļu valodas un vēstures pētniecības.  Dzīvodams trimdā Zviedrijā, viņš izdevis 17 zinātniskās grāmatas latgaliešu valodā, saglabājot un sekmējot valodas attīstību arī ārpus Latvijas robežām.

 

Latgales kultūras darbinieki atzīmē Mikeļa Bukša 100. dzimšanas dienu daudzveidīgās izpausmēs. Autora dzimtajā ciemā Viļakas novada Plešovā tikusi izveidota un no jauna atklāta jauna piemiņas vieta izcilajam tautas dēlam. Rēzeknes izdevniecība  atkārtoti izdevusi autora galveno darbu “Latgaļu atmūda”, tāpat arī ievērojamajam simtgadniekam veltīts īpašs sarīkojums 3. Pasaules latgaliešu salidojumā Rēzeknē. Tapusi izstāde “Latgolys dvēselis tulkam Mikeļam Bukšam 100”, kuru veidojuši trīs sadarbības partneri: Balvu centrālā bibliotēka, Rēzeknes kultūrvēstures muzejs un Latvijas Nacionālā bibliotēka. Katras šīs institūcijas krājumos ir unikāli materiāli, no kuriem izveidota  saturiski un vizuāli pievilcīga izstāde. Tā no Rēzeknes kultūrvēstures muzeja atceļojusi uz  Latvijas Nacionālo bibliotēku un pēc tam tā būs apskatāma Balvu centrālajā bibliotēkā. Paredzēts, ka izstādes turpmākais ceļš vedīs uz Baltinavu, Viļakas novada bibliotēku un citiem Latvijas novadiem.

Izstādē apskatāmas Miķeļa Bukša vēstules, fotogrāfijas un grāmatas, viņa  līdzgaitnieku – Alberta Pleiša, Konstantīna Poča, Vladislava Luoča – atmiņas par ievērojamā latgalieša dzīvi un darbību, kā arī videomateriāli par Miķeļa Bukša dzīvesbiedres Janīnas Bukšas pēdējo viesošanos Latvijā 20.gs. 90.g.

Izstāde “Latgolys dvēselis tulkam Mikeļam Bukšam 100” apskatāma LNB Izstāžu zālē no 2012. gada 5. oktobra līdz 10. novembrim.

Projektu atbalsta VKKF Latgales kultūras projektu programma.