Kā ziņoja Eiropas Komisija (EK), šā gada 11. oktobrī Frankfurtes grāmatu gadatirgū tika paziņoti kopumā 12 ES Literatūras balvas 2011. gadā ieguvēji. Katrs uzvarētājs saņems balvu 5000 eiro apmērā, kā arī godalgotā darba tulkošanas iespējas svešvalodās, lai grāmatu varētu iepazīt arī ārvalstīs. Šā gada uzvarētājus apbalvos 28.novembrī balvu pasniegšanas ceremonijā Briselē.

Stāstu krājums “Mierinājums Ādama kokam” izdots apgādā “Dienas Grāmata” 2010. gadā. Tā ir autores otrā grāmata, kurā apkopoti 13 stāsti. “Šis ir spožs stāstu krājums, kuru raksturo eksistenciālas, un tomēr reālisma cauraustas stīgas. Stāstiem piemīt kopīga vēsts un pēcgarša, kas sabalsojas ar šā brīža latvieša pasaules izjūtu: neparedzamību, saasinātu un sakāpinātu uztveri, vaicājumiem pēc jēgas, ” godalgoto krājumu vērtē literatūras kritiķe Ieva Kolmane .

Prozaiķe Inga Žolude (1984) ieguvusi maģistra grādu angļu filoloģijā, kā arī studējusi Anglofono literatūru doktorantūras programmā Dienvidilinoisas Universitātē ASV. Strādājusi par projektu koordinatori kultūras un izglītības jomā, kā arī par mākslas menedžmenta un informācijas centra projektu vadītāju. Ingas Žoludes stāsti publicēti daudzviet periodikā un stāstu kopkrājumos gan Latvijā, gan tulkojumos ārvalstīs. 2008. gadā iznāca autores debijas romāns “Silta zeme”. Inga Žolude regulāri raksta recenzijas par latviešu un ārzemju autoru darbiem. Iesaistījusies dažādos literatūras un kultūras projektos un konkursos, kā arī ieguvusi Fulbraita un citas stipendijas.

EK informē, ka Balvu šogad saņēmuši arī Kalin Terziyski (Bulgārija), Tomaš Zmeškal (Čehija), Kostas Hatziantoniou (Grieķija), Ófeigur Sigurdsson (Islande), Iren Nigg (Lihtenšteina), Immanuel Mifsud (Malta), Andrej Nikolaidis (Melnkalne), Rodaan Al Galidi (Nīderlande), Jelena Lengold (Serbija), Ciler Ilhan (Turcija) un Adam Foulds (Apvienotā Karaliste).

ES Literatūras balvu organizē EK, Eiropas Grāmattirgotāju federācija, Eiropas Rakstnieku padome un Eiropas Izdevēju federācija. Konkursā var piedalīties autori no 36 valstīm, kuras piedalās ES kultūras programmā (27 dalībvalstis, Bosnija un Hercegovina, Islande, Lihtenšteina, Norvēģija, Horvātija, Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika, Melnkalne, Serbija, Turcija). Katru gadu valstu žūrijas 12 programmas dalībvalstīs izvirza uzvarējušos autorus, lai trīs gadu periodā būtu pārstāvētas visas programmas dalībvalstis.

Plašāka informācija par uzvarētājiem un ES Literatūras balvu

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/1176&format=HTML&aged=0&language=LV&guiLanguage=lv