2017. gada 15. novembrī plkst. 20.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) korē notiks kamermūzikas apvienības “NYX TRIO” (Anete Toča, flauta,Tatjana Ostrovska, vijole, Ieva Sarja, klavieres) un dzejnieces Madaras Gruntmanes latviešu kamermūzikas un dzejas vakars “NYX TRIO. Madara Gruntmane. Mūzika un dzeja”.

Koncerts notiks trešdienā – dienā tieši starp Lāčplēša dienu un Latvijas Republikas proklamēšanas dienu. Vakara gaitā “NYX TRIO” izpildījumā dzirdēsim tikai latviešu komponistu trio flautai, vijolei un klavierēm. Speciāli šim koncertam J. Nīmaņa jaundarbs, programmā iekļauti A. Šturma, J. Porieša, A. Kalēja trio flautai, kā arī ir iestudēts sen nedzirdētais un nepelnīti piemirstais A. Grīnupa trio.

Koncerts būs vārda un skaņas mijiedarbe, vienas idejas izteiksme lirikā un mūzikā. Madara Gruntmane, piedaloties koncertprogrammas mēģinājuma procesā, iepazinās ar visu skaņdarbu mūzikas materiālu un, iedvesmojoties no tā, ir gan atlasījusi asociatīvi piemērotus dzejoļus, gan radījusi jaunu dzeju tieši šai koncertprogrammai.
Īpašu atmosfēru radīs arī simboliskā norise vieta – LNB kore neatkārtojamo skatu uz naksnīgo Rīgu un Daugavu.

Kamermūzikas apvienība “NYX TRIO” 2016. gada nogalē svinēja piecu gadu pastāvēšanas jubileju. Kopš dibināšanas trio ir intensīvi koncertējis gan Latvijā, gan ārzemēs, klausītāju vērtējumam nododot visdažādāko stilu un laikmetu mūziku.

Madara Gruntmane 2016. gadā nominēta Literatūras gada balvai par spilgtāko debiju ar dzejas krājumu “Narkozes”, kā arī ieguvusi lasītāju simpātijas balvu.

Biļetes nopērkamas LNB Klientu apkalpošanas centrā (1. stāvā). Cena 6 EUR; skolniekiem, studentiem un pensionāriem 3 EUR.