Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības un arhitekta Jāņa Dripes veidotajā fotoizstādē var iepazīties ar 59 Latvijas bibliotēkām, kas pēdējos desmit gados piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas. Daugavpils pilsētu izstādē pārstāv Latgales Centrālā bibliotēka, bet Daugavpils novadu – Medumu pagasta bibliotēka, Biķernieku pagasta bibliotēka un Laucesas pagasta bibliotēka.

 

Pēdējo desmit gadu laikā no jauna celtas vai pārbūvi piedzīvojušas daudzas Latvijas publiskās bibliotēkas. Katrai pilsētai, kur tapusi jauna bibliotēka, tas bijis nozīmīgs notikums. Svarīgi visas valsts mērogā parādīt šīs pozitīvās pārmaiņas.

Arhitekts un izstādes kurators Jānis Dripe: “Šis ir gaismas punktu vizualizācijas projekts un stāsts par pozitīviem procesiem Latvijas bibliotēkās no Līvāniem līdz Valmierai, no Kursīšiem līdz Medumiem vai Jumurdai, Mārupei un Zorģiem. Lai arī mērogi un rocība bieži ir nesalīdzināmi, mēs centāmies pamanīt ne vien izcilību, bet arī labo gribu visos Latvijas novados. Mūsdienīga bibliotēka sen vairs nav tikai grāmatu glabātuve. Labajos piemēros tā ir vietas dvēsele. Tur kopā lieliski sadzīvo kultūras mantojums un mūsdienu tehnoloģijas, grāmata un virtuālais teksts, mazpilsētu miers un pasaules elpa, arhitektūra un saturs.”

 

Izstāde “Latvijas mazās gaismas pilis” pirmo reizi tika eksponēta Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā, tās atklāšanas nedēļā. Oktobrī izstāde bija skatāma Ventspils bibliotēkās, novembrī – Valmierā, un tagad tā atceļojusi uz Daugavpili.

 

Izstāde ikvienam interesentam apskatāma Latgales Centrālās bibliotēkas 2. stāvā, Rīgas ielā 22A no 5. līdz 21. decembrim.

 

Izstādes “Latvijas mazās gaismas pilis” idejas autori ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks un Limbažu Galvenās bibliotēkas direktore Dzintra Justa. Fotoizstādi rīko Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda, ABLV Charitable Foundation, Live Riga, Daugavpils pilsētas domes, Daugavpils novada domes un citu Latvijas pašvaldību atbalstu.