Lasīšana ļauj satikties ar aizraujošu stāstu un pastarpināti arī ar rakstnieku, dāvinot iespēju sarunāties un varbūt strīdēties ar viņu un viņa radītajiem varoņiem, dzīvot viņu pasaulē un izdzīvot viņu priekus un skumjas. Lasīšanas brīdī šķiet neesmu savā laikā, jo “Grāmatu laiks, tāpat kā mīlestības laiks, pagarina mūžu.” (D. Penaks)


D. Penaks ir izveidojis jauno (un ne tik jauno) lasītāju tiesību “desmitnieku”:

1. Tiesības nelasīt.                   

2. Tiesības pārlēkt pāri lappusēm.

3. Tiesības nepabeigt lasīt grāmatu.        

4. Tiesības pārlasīt.

5. Tiesības lasīt jebko.            

6. Tiesības sajaukt grāmatu ar reālo dzīvi.

7. Tiesības lasīt jebkur.             

8. Tiesības pārlapot.

9. Tiesības lasīt skaļi.             

10. Tiesības paklusēt.

Ikviens ir aicināts izvēlēties mīļāko grāmatu, piemērotāko vietu, uzaicināt lasāmbiedrus un dalīties lasītpriekā šodien, 24. maijā, no plkst. 12.00 līdz plkst. 12.15 no jebkuras vietas Latvijā, lasot katrs savu līdzpaņemto grāmatu vai e-grāmatu. Tie, kas grib sanākt lasīt kopā vienuviet Rīgā, aicināti ierasties plkst. 12.00 LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē (PPMF), Jūrmalas gatvē 76 pie Anniņmuižas.

Akcijas norises vieta – Latvijas Universitātes (LU) Raiņa bulv. 19, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte (PPMF), Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA), skolas un bibliotēkas visā Latvijā, uc.

Lasīšanas dienu plkst. 12.00 aizsāks Latvijas Universitātes rektora, profesora Indriķa Muižnieka un LU prorektores humanitāro un izglītības zinātņu jomā, profesores Inas Druvietes uzruna tiešraidē no LU Rektora kabineta, Raiņa bulv. 19, lai plkst. 12.10 dotu startu Lasīšanas dienas 5 minūtēm visā Latvijā.

Lai piedalītos zibakcijā “Lasīšanas diena 2017”:
1. katram jāizvēlas sava mīļākā grāmata;

2. jāizvēlas lasīšanas vieta;

3. jāuzaicina draugus un radus uz kopīgu lasīšanu;

4. jādalās lasītpriekā trešdien, 24.maijā, no plkst. 12.10 līdz plkst. 12.15 no jebkuras vietas Latvijā;

5. ja iespējams, pēc Lasīšanas dienas jāpublicē fotogrāfija no kopīgās lasīšanas Twitter ar mirkļbirku #LatvijaLasa vai jāiesūta fotogrāfija no kopīgas lasīšanas uz e-pastu lasisanasdiena@lu.lv, lai iekļautu to Lasīšanas dienas fotogalerijā un apliecinātu savu līdzdalību jau piektajā kopīgajā Lasīšanas dienā Latvijā.

 

Tie, kas Twitter vēlas pavēstīt citiem par savu dalību Lasīšanas dienā, var izmantot mirkļbirku #LatvijaLasa un publicēt tviterierakstu:
“Es piedalīšos Lasīšanas dienā 24.05. pl.12.00. #LatvijaLasa”,
pastāstot, arī kādu grāmatu un kur lasīs, lai arī citi lasītgribētāji var piebiedroties ar savu mīļāko lasāmvielu.

Fotogalerijas:
Lasīšanas diena 2015 (29.05.2015.)
Lasīšanas diena 2016 (27.05.2016.)

 

 
Kontaktpersona:

Sandra Kalniņa

LU PPMF dekāna palīgs

sandra.kalnina@lu.lv

Tālr.: 67034004