Ne tikai tādēļ Sanita ir arī aizrautīga lasītāja, un, lūgta dalīties iespaidos par kādu prātā īpaši palikušu grāmatu, viņa sauc citu pēc citas. Šajā virknē atšķirīgs ir Valtera Aizaksona biogrāfiskais darbs Stīvs Džobss.

 

– Parasti biogrāfijas nav mans iecienītākais žanrs, taču sagadīšanās pēc šo grāmatu izlasīju, un manā skatījumā tā noteikti ir viena no pēdējā laika labākajām grāmatām.

 

Biju paredzējusi to dāvināt brālim, un, kamēr grāmata atradās manās mājās, nedaudz palasījos, un tā mani pārņēma savā varā. Pirmkārt, piesaistīja V.Aizaksona valoda un rakstīšanas stils: bez izpušķojumiem, saucot lietas īstajos vārdos un interesējoties par šo izcilo personību ne tikai no Džobsa viedokļa, kas tika pausts 40 intervijās divu gadu laikā, bet arī intervējot ģimenes locekļus, draugus, bijušos kolēģus, atlaistos darbiniekus un ienaidniekus (vairāk nekā simts interviju).

 

Stīvs Džobss V.Aizaksonu uzrunāja jau 2004. gadā, un tikai 2009. gadā autors piekrita rakstīt šo biogrāfiju pēc tam, kad viņa sieva Lorīna Pauela noteica: “Ja tu domā kādreiz rakstīt grāmatu par Stīvu, tad pasteidzies.”

 

Lasot grāmatu, mani tik ļoti aizrāva Džobsa personība, ka varēju iedomāties un gandrīz sajust spriedzi un enerģijas pilno atmosfēru, kas valdīja katra jaunā Apple produkta prezentācijā. Un tikpat labi sajūtama bija arī darbinieku spriedze.

Stīvs Džobs – fascinējoša persona ar spēcīgu personību, ekstraordinārs un, maigi izsakoties, mazliet traks. Cilvēks, kurš spēja panākt iecerēto, pacelt cilvēku un atrast, ko katram teikt, lai aizsniegtu viņu. Tā, pārvilinot savā pusē Pepsi Co mārketinga spīdekli Džonu Skalliju, Džobss teica vārdus, kas Skalliju mocīja vēl dienām ilgi: “Vai tu gribi visu atlikušo dzīvi pārdot cukurūdeni vai arī tomēr mēģināsi izmainīt pasauli?”

 

Džobsa personība un cenšanās pēc pilnības man devusi pievienoto vērtību Apple radītajiem produktiem, un nākamais tehnoloģijas produkts, kas nonāks manā īpašumā, noteikti būs kāds Stīva Džobsa iedvesmots un Apple radīts. Un nevis tādēļ, ka prestižs, bet tādēļ, ka ar stāstu. “Cilvēki, kuri ir gana neprātīgi, lai domātu, ka spēj izmainīt pasauli, ir tie, kuri to paveic,” tāda ir Džobsa un Apple devīze.

 

Izlasot šo grāmatu, biju ar to tik pārņemta, ka ieteicu izlasīt kolēģei Ingai. Pēc tam mēs smējāmies – ja bibliotēkas direktors būtu Stīvs Džobss, mēs nestrādātu te ne piecas minūtes gan viņa augsto prasību, gan arī rakstura īpašību un īpatnību dēļ.