Kristīne Lasmane studē Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas maģistrantūrā. Ar iespiedgrafikas tehnikām mākslinieka Ināra Helmūta vadībā nodarbojas kopš 2002. gada. 

 

Par izstādes koncepciju Kristīne Lasmane stāsta: ”Izstāde ir ārkārtīgi personīga. Iespējams, pat pārāk intīma un subjektīva. Tā veltīta abām manām vecmāmiņām, kas nodzīvojot garu mūžu, devušas daudz citiem un neticami bagātinājušas mani. Katra diena, grumbiņa uz vaiga, katra izdomātā pasaka vai padoms un joks devis man ļoti daudz. Pateicoties viņām es novecošanu uztveru kā lielu vērtību, ko skatu no nemitīgas iegūšanas un savstarpējas papildināšanās skatu punkta – kā tādu bagātību lādi, kas pildās jo dienas. 

 

Izstādē būs aplūkojami darbi, kas tapuši pēdējos piecos gados. Vecums, novecošana, paaudžu attiecības man bijušas nozīmīgas tēmas, kuru ietvaros tapušas gan grafikas, gan zīmējumi, arī nedaudzi gleznojumi. Materiālos un toņu izvēlē turos pie putekļpelēku pelnu, sudrabainas miglas un ogļu melnas gammas. Savos darbos cenšos rādīt grafiski skaistas vecumdienas, kas ne vienmēr ir arī skaistas klasiskā izpratnē. Tās nereti nes līdzi liekus uztraukumus, sāpes un kreņķus. Es pagaidām vecumu spēju tikai iztēloties, tādēļ mans fokuss šajā izstādē ir uz bagātīgiem grafiskiem paņēmieniem un emocionālas noskaņas radīšanu. Nereti saka, ka digitalizācijas laikā arī iespiedgrafikas tehnikas ir vecas vai novecojušas. Es tam nepiekrītu. Tāpat kā vecums, arī planšetes apstrāde, kodināšana, slaucīšana, arī sieta gaismošana, atspieduma iegūšana, ir kaut kas īsts, skaists un laikietilpīgs. Es šo nodarbi uztveru ar lielu gandarījumu. 

 

Izstādes nosaukums atspoguļo ne tik vien manu mīļo atainoto personāžu nodzīvoto laiku šeit ar mums un tā atstātās liecības, bet arī tas spēcīgi sasaucas ar svētkiem. Pārdomu svētkiem, kas tuvojas. Miera laiku, kāds, iespējams, laikam tikai mūža launaglaikā. Vismaz man tā pašlaik liekas, kamēr es tikai tuvojos sapratnei. Izstāde ir mana atzīšanās mīlestībā”.

 

Izstāde „Vecvakariņš” Pārventas bibliotēkā būs apskatāma līdz 2013.gada 4.janvārim.