Divas dienas, 3.oktobrī no plkst.11.00 Ventspils Augstskolā un 4.oktobrī no plkst. 10.00 Pārventas bibliotēkā, norisināsies konference “Ventspils paralēle VII. Ventspils Latvijas 100 gados”.

 
Pirms 12 gadiem, 2006. gada septembrī Ventspils bibliotēka un Ventspils Augstskola organizēja pirmo konferenci „Ventspils paralēle”, kas bija veltīta diviem izciliem dzejniekiem- Fricim  Dziesmam un Jurim Kronbergam. Konferencē ar referātiem uzstājās literatūrzinātnieki, kultūras un sabiedriskie darbinieki no Latvijas un ārvalstīm, savus pētījumus prezentēja VeA studenti. 


Aizsāktā tradīcija- reizi divos gados organizēt konferenci, veiksmīgi tiek turpināta. Šoruden klausītājus pulcēs nu jau “Ventspils paralēle VII”, kas veltīta Latvijas simtgadei. Konferences uzmanības centrā- Ventspils pilsētas tautsaimniecības, izglītības un kultūras attīstība, tās izaugsme un skats uz nākotnes perspektīvām. 


Konferences pirmajā dienā, 3.oktobrī, par valstiskās apziņas nobriešanas aspektiem runās Latvijas Radio žurnālists, vēsturnieks E.Liniņš, par mākslas ceļiem, kas aizveduši Ventspilī dzimušo gleznotāju J.Tīdemani pasaulē, stāstīs režisors P.Krilovs, pārdomās par izglītības un tautsaimniecības procesiem Ventspilī dalīsies VeA vadošais pētnieks, viesprofesors J.Vucāns. Ventspils muzeja, Ventspils ģimnāzijas, Rakstnieku un tulkotāju mājas izveide un attīstība būs A.Vijupa, P.Kopmanes un A.Konstes stāstījumu tēma, bet kultūras žurnāliste I.Lūsiņa runās par reģionālo koncertzāļu attīstības nozīmi. Savukārt pilsētas galvenā arhitekte D.Dzedone iezīmēs Ventspils pagātni, šodienu un nākotni. 


Pirmās dienas noslēgumā plkst.19.00 visi laipni aicināti uz klaviermūzikas koncertu Pārventas bibliotēkā. Pianistu S.Villerušas un F.Gaiļus, čellista R.Štrausa un klarnetista A.Pitena sniegumā skanēs komponistu J.Brāmsa un P.Plakida skaņdarbi.


Konferences otrajā dienā, 4.oktobrī, Pārventas bibliotēkā ar lasījumiem uzstāsies Ventspils Augstskolas pārstāvji –  Tulkošanas studiju fakultātes dekāns, asociētais profesors Dr. philol. G.Dreijers, profesors Dr.philol. J.Sīlis, Dr. philol. J.Veckrācis un E.Proveja, Mg.philol. I.Stadgale, A.Veckalne. 


Pasākumu finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome. Ieeja uz konferenci un koncertu brīva, aicinām visus interesentus!

 


Informāciju sagatavoja:

Vija Baško

Ventspils bibliotēkas BIN vadītāja

E-pasts: vija.basko@ventspils.lv

Tālr.: 63623231