2015. gada 21.-22. aprīlī Valmierā notiks starptautiska konference “21. gadsimta cilvēks un digitālā vide”, kuru organizē Valmieras bibliotēka sadarbībā ar Europe Direct informācijas centru Valmierā un Latviešu valodas aģentūru.

Konferences mērķis ir aktualizēt digitālo tehnoloģiju lomu lasīšanas un mācīšanās procesā, iepazīties ar jaunākajām tendencēm un labās prakses piemēriem, kā izmantot tehnoloģijas, lai ieinteresētu un motivētu jauniešus.

Konferences mērķauditorija: Vidzemes publisko un skolu bibliotēku bibliotekāri, latviešu valodas skolotāji, skolu pārstāvji, pusaudžu vecāki.

Domāšana, mācīšanās un lasīšana ir mainījusies 21.gadsimtā. Digitālā vide ir telpa, kurā patlaban dzīvo liela daļa sabiedrības, it sevišķi jaunieši. Kā iekļauties šajā vidē un izmantot to pārmaiņu virzīšanai, konferencē atklās gan pašmāju, gan citu valstu pieredze.

 

21. aprīlī Kristaps Skutelis, IT profesionālis, iepazīstinās ar to, kā tehnoloģijas ietekmē un maina mūsu lasīšanas paradumus. Liene Valdmane, Latvijas Universitātes medijpedagoģijas doktorante, iezīmēs, kādas ir mūsdienu lasītāja vajadzības – vai lasām, lai justu vai lai saņemtu informāciju. Kādi ir tie, kuri lasa? Savukārt Valmieras bibliotēkas speciālisti centīsies rast atbildi uz jautājumu, vai sociālā lasīšana ir jauns veids, kā bibliotēka var iedvesmot jauniešus – stāsts par EIFL Publisko bibliotēku inovāciju programmas projektu “Lasi un tev sekos”. Latviešu valodas aģentūras Izglītības daļas galvenā speciāliste Vineta Vaivade prezentācijā “Internets kā mācību vide” apskatīs piemērus, kā internets var mainīt mācīšanās procesu. Noslēgumā divu Vācijas publisko bibliotēku – Erlangenes un Vircburgas – pieredze par inovatīvām metodēm darbā ar jauniešiem.

22. aprīlī Valmieras skolu pārstāvji un skolu bibliotekāri aicināti uz sarunu “Sadarbība un pārmaiņu virzīšana”, kuras laikā Anne Reimaņa no Erlangenes bibliotēkas dalīsies ar savu pieredzi. Erlangenes bibliotēka 2014. gadā jau sesto reizi saņēma apbalvojumu kā labākā “Bibliotēka – skolu partnere” Bavārijas brīvvalstī. Savukārt Anja Flicker no Vircburgas bibliotēkas uzstāsies ar prezentāciju, kā vadīt pārmaiņas, lai iekļautos digitālajā vidē.

Valmieras, Erlangenes, Vircburgas bibliotēkas vieno dalība Bila & Melindas Geitsu Fonda Inovatīvo bibliotēku starptautiskajā tīklā.

Papildu informācija:
Svetlana Sprūža
Valmieras bibliotēka
Tālr.: 64250831
E-pasts: svetlana.spruza@vcb.valmiera.lv