Taču, tieši grāmatu lasīšana veicina bērnu attīstību un paplašina redzes loku. Kā rezultātā valda pamatots uztraukums par nākamo paaudzi un tās intelektuālo attīstību. To, ka situācija ir satraucoša, apliecina arī Eiropas Savienības valstu izglītības ministru lēmums līdz 2020. gadam samazināt neprasmīgu lasītāju proporciju no 20% uz 15%.

 

Pētījumu dati liecina – bērni grāmatas lasa maz

Pērnā gada ASV izglītības, izdevniecības un mediju koorporācijas Scholastic Corporation veiktajā pētījumā gan vecāki, gan bērni atzinuši  spēcīgas lasīšanas prasmes ir vienas no svarīgākajām spējām, kādām jāpiemīt cilvēkam. Vienlaikus tikai puse aptaujāto bērnu atzina, ka pašlaik lasa grāmatas izklaidei un dara to no brīvas gribas, nevis tāpēc, ka uzdots skolā. Trešdaļa bērnu pēdējā laikā nav lasījuši grāmatas vispār.

 

Pētījumā bērnu vecāki norāda, ka vēlas, lai viņu bērni, lasot grāmatas, apgūtu dažādas jaunas prasmes  iegūtu plašāku vārdu krājumu, apgūtu valodas, iegūtu spilgtāku iztēli u.c. Turklāt bērnu vecāki augstu novērtē lasīšanu kā līdzekli bērnu intelekta un zināšanu attīstībai.

 

Risinājumi lasīšanas veicināšanai

Tā kā bibliotēka ir viena no vietām, kurās visātrāk un uzskatāmāk atklājas grāmatu lasīšanas paradumi un to maiņa sabiedrība, pērn Baltijas bibliotekāru kongresā tika diskutēts par to, kā veicināt lasīšanu. Bibliotekāri uzsvēra  lasītprieks jāiemāca jau mazotnē, taču nav jābaidās tam izmantot dažādus veidus, arī informāciju tehnoloģijas.

Bibliotekāri kongresā iezīmēja vairākus darbības virzienus lasīšanas veicināšanā: ir jātiecas stiprināt lasīšanas tradīcijas un paradumi ģimenē, taču arī bibliotēkām ir ļoti nozīmīga loma lasīšanas paradumu veidošanā un attīstīšanā, konkrēti, ar dažādu radošu pasākumu un interaktīvu nodarbību palīdzību piesaistot jaunus lasītājus, rosinot viņu vēlmi līdzdarboties un lasīt. Turklāt, lasīšanas veicināšanai var izmantot arī dažādas jaunākas tehnoloģijas. Galvenais ir izpētīt un saprast bērnu un jauniešu informācijas lietošanas ieradumus.

 

Palīdzība Latvijas skolu bibliotēkām

Nav noslēpums  viens no Latvijas skolu bibliotēku lielākajiem izaicinājumiem, kas traucē īstenot idejas un veicināt jauniešos lasīšanas interesi, ir naudas trūkums, jo grāmatas nav lētas. Nereti tās nepietiek tieši aizrautīgām, vērtīgām un padziļinātām populārzinātniskām grāmatām, kuras nav iekļautas skolu programmās. Tādēļ “Lexus” izvēlējās palīdzēt skolu bibliotēkām un dāvina tām grāmatas.

 

Pirmajiem astoņdesmit interesentiem, kuri testa braucienos izmēģinās “Lexus” hibrīdauto, būs iespēja izvēlēties skolu, kurai tiks uzdāvināts piecu grāmatu komplekts 100 EUR vērtībā.