Krāšņās un sirsnīgās bilžu grāmatu ilustrācijas sniegs simbolisku iespēju ar pateicību atvadīties no ēkas, kurā vairāk nekā 17 gadus mitinājās viena no rosīgākajām LNB nodaļām.

Izstādē “Attēlu stāsts” ir redzamas 45 mākslinieku ilustrācijas līdz šim vēl nepublicētām grāmatām. Dalībnieku vidū ir Baltijas jūras reģiona valstu mākslinieki no Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Latvijas, Polijas un Krievijas.

Ekspozīcijas centrālajā daļā apskatāmi kvadriennāles godalgotie darbi – galvenās balvas laureātes mākslinieces no Maskavas Jekaterinas Siļinas (Екатерина Силина) ilustrācijas. Viņas vizuālais koncepts grāmatai “Laika zaglis” izpelnījās starptautiskās žūrijas vislielāko atzinību.

Turpat aplūkojamas arī Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (IBBY Latvijas sekcijas) goda diploma ieguvējas lietuviešu mākslinieces Marijas Stanevičūtes (Marija Stanevičiūtė) grāmatas “Putnubiedēkļa lidojums” oriģinālilustrācijas.

Latviešu mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas, kura saņēma Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas žurnāla “Iespiedgrafika” balvu “Munken Work” skiču bloku par vizuālo ideju grāmatai “Kurmītis un sudraba kurpes”, ilustrācija rotā izstādes katalogu.  

Izstādē eksponēti arī Sajūtu balvu laureātu darbi. Šāda unikāla nominācijas ideja veido asprātīgu un priekpilnu konkurenci, kas palīdz vērtēt ilustrācijas, kā atskaites punktu izvēloties visas piecas cilvēka maņas.

Sajūtu balvas piešķirtas:
•    “Taustes balva” – Svetlanai Korotkovai no Maskavas par ilustrācijām “Pasaka par mistkastnieku”;
•    “Dzirdes balva” – Pāvelam Pavlakam (Pawel Pawlak) no Polijas par lokāmgrāmatas ieceri “Satiksmes sastrēgums”;
•    “Redzes balva” – igaunietei Katrinai Ērlihai (Katrin Ehrlich) par spilgto un interaktīvo “Slīdstāstiņu” grāmatas ieceri;
•    “Smaržas balva” – polietei Barbarai Džedžicai (Barbara Dziedzic) par grāmatu “Bobo”;
•    “Garšas balva” – latvietei Mārai Viškai par dizaina un ilustrāciju pieteikumu grāmatai “Baltais lācis”.

Kvadriennālei iesniegtos darbus iespējams aplūkot arī digitālā formātā LNB mājaslapā, sadaļā “Foto” vai izmantojot šo adresi: http://ej.uz/Attelu_stasts .

Izstādes apmeklētājiem bez maksas ir pieejams katalogs, ko sastādījusi mākslas vēsturniece Austra Avotiņa, bet tā dizaina autors ir Rauls Liepiņš.

Pateicoties kvadriennāles mecenātu “Jelgavas Tipogrāfijas” un “Arctic Paper Latvija” atbalstam, katalogs publicēts tūkstoš eksemplāru tirāžā. Šis izdevums kalpos Baltijas jūras valstu grāmatu mākslas un poligrāfijas nozares reklāmai un ceļos uz starptautiskajiem grāmatu gadatirgiem.  

Jaunās mākslinieces Madara Lesīte un Marta Zariņa-Ģelze ir balvu, logo un citu bilžu grāmatu pasākuma vizuālās identitātes elementu dizaina autores.

Pirmo Rīgas bilžu grāmatu kvadriennāli “Attēlu stāsts” organizēja Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar nodibinājumu “Rīga 2014” un Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

 

 

***

Attēlā: Kvadriennāles dalībnieces, ilustratores Maijas Līdumas zīmētais attēls grāmatai “Jūra krāca, jūra šņāca”