Bibliotēka atrodas Vilces pagasta “Ķīves skolas” telpās, kas vēsturiski ir bijusi pirmā Vilces pagasta skolas ēka. Tajā ir vairāki dzīvokļi, daļa no tiem pieder pašvaldībai, bet daļa – privātpersonām. Novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Anita Liekna skaidroja, ka Ķīves bibliotēkas slēgšana nav pēkšņs lēmums.

 

“Šovasar pašvaldības Būvvalde, apsekojot ēku, atzina, ka tā kļuvusi cilvēka drošībai bīstama – namam ievērojami bojātas jumta konstrukcijas. Vērtējot nepieciešamību pēc ēkas rekonstrukcijas, pašvaldība pieņēma lēmumu neieguldīt līdzekļus kopīpašumā. Tāpat tika izskatīts un analizēts bibliotēkas reorganizācijas plāns, pārvietojot, piemēram, bibliotēku uz citām pašvaldības īpašumā esošām telpām. Bet, ņemot vērā faktu, ka Vilces pagastā kopumā darbojas vēl divas publiskas bibliotēkas – Vilces un Ziedkalnes -, kā arī pieejama Vilces pamatskolas bibliotēka, likumsakarīgs ir lēmums par bibliotēkas slēgšanu,” pauda Liekna, uzsverot, ka esošais bibliotēku skaits pagastā pilnībā nodrošina lasītāju pieprasījumu, jo pēdējo 15 gadu laikā iedzīvotāju skaits pagastā samazinājies aptuveni par 500.

 
Kopējais Vilces pagasta iedzīvotāju skaits pašlaik ir ap 1500.


Ķīves bibliotēkas krājums ir aptuveni 7000 vienības. Grāmatu fondu iecerēts sadalīt pa atlikušajām Vilces pagasta bibliotēkām un citām novada publiskajām bibliotēkām.
Jelgavas novada pašvaldība saņēmusi arī Latvijas Bibliotēku padomes atļauju par bibliotēkas slēgšanu.


“Kamēr nebijām saņēmuši apstiprinošu lēmumu no Latvijas Bibliotēku padomes par Ķīves bibliotēkas slēgšanu, Vilces pagasta iedzīvotājiem neminējām konkrētu datumu, kad tieši bibliotēka pārtrauks savu darbību. Pašlaik, kad lēmums ir saņemts un jautājums nonācis arī novada deputātu dienaskārtībā, zināms, ka bibliotēka apmeklētājiem būs slēgta jau ar nākamās nedēļas nogali – 1.decembri. Savukārt pilnīga bibliotēkas darbības pārtraukšana varētu notikt līdz nākamā gada martam, jo nepieciešams laiks, lai veiktu grāmatu fonda norakstīšanu un sadalīšanu, kā arī inventāra un pamatlīdzekļu pārvietošanu pēc nepieciešamības uz citām novada bibliotēkām,” informēja Liekna.


Vilces pagasta pārvalde aicina bibliotēkas apmeklētājus līdz 1. decembrim atnest atpakaļ bibliotēkai paņemtās grāmatas. Tāpat pārvalde ziņo, ka iecerēts līdz ar jauno gadu pagastā izmainīt Vilces bibliotēkas darba laiku, lai lasītājiem bibliotēka kļūtu pieejamāka arī vakara stundās.


Pašvaldībā izskatīts jautājums arī par līdzvērtīgas darba vietas nodrošināšanu Ķīves bibliotēkas vadītājai.

 

 
Gaļina Kudrjavceva

© LETA