Jaunais Eiropas bibliotēkas portāls paver aizraujošas iespējas pētniekiem visā pasaulē, nodrošinot tiešsaistes piekļuvi 46 Eiropas valstu universitāšu un nacionālo bibliotēku kolekcijām.

Piedāvājot vienotu piekļuves punktu vairāk nekā 200 miljoniem augstas kvalitātes resursu, Eiropas bibliotēka nodrošina iespēju zinātniekiem un pētniekiem ātri un vienkārši atrast, izmantot un dalīties ar plašu materiālu klāstu, ieskaitot digitālo un multimediju saturu.

Portāls oficiāli sāks darboties 41. gadskārtējās LIBER konferences laikā (Tartu, Igaunija) vairāk nekā 320 konferences dalībnieku klātbūtnē. Gan Igaunijas Nacionālā bibliotēka, gan Tartu Universitāte piedalās šajā nozīmīgajā Eiropas mēroga iniciatīvā.

“Mēs esam ļoti apmierināti, ka šis nozīmīgais tiešsaistes pakalpojums tiks atklāts Tartu Universitātē LIBER konferences laikā,” atzina Ermel Malle, Tartu Universitātes bibliotēkas direktore. “Tāpat mēs esam sajūsmināti, ka ar Eiropas bibliotēkas portāla starpniecību mūsu kolekcijas kļūs pieejams starptautiskā mērogā tik plaši, kā nekad agrāk.”

Janne Andersoo, Igaunijas Nacionālās bibliotēkas direktore, augstu novērtē jauno pakalpojumu, atzīstot, ka tas būs vērtīgs zinātnisks resurss. “Eiropas bibliotēkas portāls pavērs aizraujošas iespējas pētniekiem visā pasaulē. Tagad vienlaicīgi būs iespējams meklēt universitāšu un nacionālo bibliotēku kolekcijās. Tas nozīmē, ka vienlaicīgai meklēšanai būs pieejams nozīmīgs apjoms augstas kvalitātes materiālu.”

Eiropas bibliotēka nodrošina piekļuvi vairāk nekā 10 miljoniem digitālo vienību, to starpā retām grāmatām un manuskriptiem, kā arī attēliem un video materiāliem. Bez bibliogrāfiskajiem ierakstiem portālā būs pieejami arī 24 miljoni visdažādākā satura pilnteksta lappušu.

“Mēs strādājam nākotnes bibliotēkai,” teica Erland Kolding Nielsen, Eiropas bibliotēkas menedžmenta komitejas priekšsēdētājs un Kopenhāgenas Karaliskās bibliotēkas ģenerāldirektors. “Pētniecības kopienas ir atkarīgas no mums un mēs eksistējam, lai kalpotu tām. Tāpēc mēs esam pilnībā pārveidojuši Eiropas bibliotēkas portālu, lai apmierinātu viņu vajadzības.”

“Lai paplašinātu piekļuves iespējas pētniekiem, portālā esošais saturs bez maksas būs pieejams atkārtotai izmantošanai pētniecības tīklos un tīmekļa vietnēs caur API,” piebilda Louise Edwards, Eiropas bibliotēkas direktore.

 

Papildus informācija:
• Aubéry Escande, komunikāciju un satura vadītājs
e-pasts: Aubery.Escande@kb.nl
tālrunis: +31 703 140 824
• Friedel Grant, satura redaktore
e-pasts: Friedel.Grant@kb.nl
tālrunis: +31 703 140 625

 

Informācija par atklāšanu

Jauno Eiropas bibliotēkas portālu oficiāli atklāja vakar, 27. jūnijā, plkst. 20.00. Tas notika Dorpat konferenču centrā Tartu 41. ikgadējās LIBER konferences laikā.

Portāla atklāšanā piedalījās:
• Erland Kolding Nielsen, Eiropas bibliotēkas menedžmenta komitejas priekšsēdētājs un Kopenhāgenas Karaliskās bibliotēkas ģenerāldirektors
• Paul Ayris, LIBER prezidents
• Ulf Göranson, CERL priekšsēdētājs
• Harry Verwayen, Europeanas biznesa attīstības direktors

Par Eiropas bibliotēku (www.theeuropeanlibrary.org)

Eiropas bibliotēka tika izveidota 2005.gadā kā CENL (Eiropas nacionālo bibliotēku konference) pakalpojums. Tā piedāvāja piekļuvi Eiropas nacionālo bibliotēku kolekcijām, izmantojot integrēto meklēšanu.

Jaunā Eiropas bibliotēka ir inovatīvas sadarbības rezultāts starp CENL un trīs citām vadošām bibliotēku nozares organizācijām: LIBER, CERL un Europeana Foundation.

Tā piedāvā ne tikai ātru un vieglu piekļuvi nacionālo bibliotēku kolekcijām un pieaugošam universitāšu bibliotēku skaitam, izmanotojot centrālo indeksu, bet arī virkni rīku un pakalpojumu pētniekiem, piemēram, iespēju eksportēt ierakstus uz uzziņu servisiem un lejupielādēt augstas kvalitātes metadatus to tālākai izpētei un izmantošanai. Tāpat Eiropas bibliotēka kalpo kā datu agregators Eiropas digitālajai bibliotēkai Europeana.

Jaunā Eiropas bibliotēkas portāla reklāmas video