Autors pievērsies līdz šim maz pētītajam un maz aprakstītajam Jelgavas teātrim, kam vairākus gadu desmitus bija izcila loma Jelgavas kultūras dzīvē un kas savas pastāvēšanas laikā no 1920. līdz 1953. gadam bija viens no vadošajiem, māksliniecisko meklējumu ziņā nozīmīgākajiem Latvijas teātriem.

Grāmatā aplūkots teātra tradīciju veidošanās process, sākot ar Kurzemes hercogu laikiem, taču galvenā vērība veltīta Jelgavas teātra mākslinieciskajai darbībai neatkarīgās Latvijas un divu okupāciju varas laikā. Autors izsekojis Jelgavas teātra samērā ilgajam tapšanas ceļam, līdz tas sasniedza savu pilnbriedu un sabiedrību priecēja ar mākslinieciski augstvērtīgiem iestudējumiem. (www.zinatnesgramatas.lv)

V.Hausmanis:
Kad piedzimst mīlestība? To laikam neviens nevar droši pateikt. Vienkārši tā atnāk, uzplaukst un pavada līdz mūža beigām. Mana mīlestība pret teātri piedzima sen, es vēl biju mazs puišelis, dzīvoju Jelgavā..

Tagad, kad mani sāk jau apspīdēt vakara saule, uzskatīju par goda pienākumu uzrakstīt grāmatu par savu Jelgavas teātri. Tas, protams, nav atmiņu stāstījums, bet mēģinājums objektīvi izsekot Jelgavas teātra dažādajiem darba cēlieniem.

Vai par Jelgavas teātri pasacīs viss? – visu pateikt nevar nekad.