Ja līdz šim to esat vērojuši tikai bildēs, tad apskatīt tuvplānā un aptaustīt, novērtējot auduma rakstus, varēsiet bibliotēkā! 

 

Iedziļināties zīmju noslēpumos un uzzināt, ko jaunu par latviskajiem ornamentiem nāks arī Stopiņu novada PII “Pienenīte” bērni. Latviešu tautastērps pieskaņots allaž mainīgajiem dabas apstākļiem – biezas villaines, svārki, kamzoļi un citi tautastērpu piederumi veidoti tā, lai vasarās nav karsti, bet ziemā ir silti. Tautastērpus darina vadoties pēc tautas mākslas grāmatām, kādas pieejamas arī Ulbrokas bibliotēkā. Kā rakstīts Latvijas Kultūras kanonā; “Tautastērps ir mūsdienu kultūras identitātes vizuāla izpausme un viens no mūsu nacionālajiem simboliem.” Tautastērps jāmin divejādas nozīmes – tradicionālais tautastērps un nacionālais jeb tautiskais tērps. Izstādes materiālos varat skatīt Anetes Karlsones rakstu par tautastērpu – https://kulturaskanons.lv/archive/tautasterps/. Turpat pieejami arī audiovizuāli materiāli par tautastērpu, teksti un bibliogrāfija.

 

Informāciju kādi izdevumi par tautastērpu veidiem ornamentiem, simboliku atrodami Ulbrokas bibliotēkas elektroniskajā katalogā meklējama šeit https://salaspils.biblioteka.lv/Alise/lv/6/home.aspx vai Stopiņu novada mājaslapas ātrajās saitēs.