Viņa kolorīto lasījumu papildina četras dziesmas romāna autora izpildījumā, kas Latvijas alternatīvā roka aprindās savulaik bijis pazīstams kā Sniegs.

Apgādā “Mansards” iznākusī grāmata “Stroika ar skatu uz Londonu” atzīta par visvairāk lasīto latviešu autora romānu 2010. gadā un saņēmusi vairākas balvas – Ventspils bibliotēkas simpātiju balvu, kā arī portāla Delfi lasītāju un grāmatnīcas Jānis Roze speciālbalvu. “Stroika ar skatu uz Londonu” bija Literatūras gada balvas finālists debijas nominācijā.

“Stroika ir aizraujošs stāsts par lietām, kas skar mūs aizvien vairāk, bet lielai sabiedrības daļai tomēr ir svešas. Kaut arī par celtniecību un namdara darbiem sajēdzu daudz vairāk nekā Lācīša varonis, tomēr man nav ne jausmas, kā tas ir – izdzīvot svešā zemē bez naudas un ar trūcīgām valodas zināšanām, kuras, jāatzīst, man ir daudz sliktākas, nekā augšminētajam varonim. Stroika nav tikai rēcīgs gabals par celtnieku piedzīvojumiem, tā ir laba literatūra, kuru lasīt ir bauda. Runāt šo tekstu izrādījās grūti. Autora kaislība pagarināt teikumus ar neskaitāmām piebildēm mani nomocīja ne pa jokam. Daudzās atkāpes, kuras, protams, padara tekstu krāšņāku, manu uzdevumu stipri vien sarežģīja. Toties es ar atvieglojumu uzelpoju ikreiz, kad parādījās manu mīļāko varoņu Nansena un Valdas tiešās runas. Pie reizes, izmantojot izdevību, izsaku komplimentus autoram par lielisko darbu un atvainojos, ja viņa varoņu intonācijas nav gluži tādas, kā viņš bija iecerējis,” savā pieredzē, ierunājot grāmatu, dalās aktieris Vilis Daudziņš.

Savukārt rakstnieks Vilis Lācītis saka : “Autors atklāja audio grāmatas pirms daudziem gadiem, kad tika pieņemts izcili garlaicīgā darbā. Tas ir labākais veids, kā pavadīt nejēdzīgu darba dienu, kad nedrīkst ne lasīt, ne spēlēt šahu! Jācer, ka šī klausāmgrāmata palīdzēs patīkami īsināt laiku. It sevišķi tāpēc, ka to ielasījis tik izcils skatuves meistars kā autora vārdabrālis Daudziņš!”

Viļa Lācīša klausāmgrāmata “Stroika ar skatu uz Londonu” mp3 formātā ir izdota ar radio NABA atbalstu. Tās skaņu inženieris ir Olivers Tarvids. Jaunais izdevums ir pieejams grāmatnīcās un mūzikas ierakstu veikalā “Upe” Vaļņu ielā 26, kur tā cena ir Ls 6.50.

Par autoriem

Vilis Daudziņš (1970). Ievērojams Jaunā Rīgas teātra un kino aktieris. JRT izrādēs spēlē kopš 1997. g., pirms tam strādājis Daugavpils un Dailes teātrī. 1995. g. saņēmis teātra skates balvu “Gada labākais jaunais aktieris”, 2009. g. – Latvijas profesionālo teātru skates balvu “Gada aktieris” par lomu izrādē “Vectēvs” (rež. A. Hermanis). Spilgti aktierdarbi spēlfilmās “Monotonija” (rež. J. Poškus), “Rīgas sargi” (rež. A. Grauba), un “Seržanta Lapiņa atgriešanās” (rež. G. Šmits).

Vilis Lācītis par Vili Lācīti:

“Vilis Lācītis ir plaša profila celtnieks no Rīgas. Viņš ir dzimis tālajos septiņdesmitajos, kad visi staigāja biksēs ar platiem galiem. Bērnībā viņam garšoja mātes konservētie bumbieri no piemājas dārza un riebās iet uz skolu. Kad Vilis paaugās, nenovēršamais dzīves skarbums viņu piespieda apgūt celtnieka prasmes. Sākumposmā attiecības starp Vili un celtniecību nebija pārāk sirsnīgas, jo, kā visas sievietes, celtniecība pieprasīja milzum daudz uzmanības un pūļu, bet uzvedās neparedzami un kaprīzi. Dzīve mētāja Vili no vienas puses uz otru, līdz beidzot izmeta ārā no dzimtās pilsētas pavisam un iesvieda Londonas burzmā. Tā Vilis kļuva par imigrantu. Viņa pieredze zāģa un urbja prasmēs pieauga proporcionāli nozāģētajam un nourbtajam laikam. Jo pieredzes bagātāks viņš kļuva, jo labāk sadzīvoja arī ar celtniecību, kura, tāpat kā lielākā daļa sieviešu, augstāk vērtē pieredzes bagātus vīriešus. Lai gan viņu attiecībās reizēm iestājas zināms saspringums, un viņi ik pa laikam viens otram zvēr mūžīgu attiecību izbeigšanu, šobrīd ir grūti paredzēt Viļa tālākos dzīves līkločus.”

Izdevniecība “Apostrofs” dibināta 2008. gadā ar nolūku veicināt literatūras un izglītojošu sacerējumu pieejamību bērnu un pieaugušo vidū, izdodot audio grāmatas sērijā “Klausāmgrāmata”. Tās domātas aktīviem un inteliģentiem literatūras interesentiem, kuri grāmatas labprāt lasa un klausās. Līdz šim izdoti: Džīnas Vebsteres “Garkājtētiņš”, Māras Cielēnas “Pulksteņu nakts gaitas”, Margaritas Stārastes “Pintiķu ciems”, Sudrabu Edžus “Dullais Dauka”, Jāņa Ezeriņa “Noveles”, Imanta Ziedoņa “Kukainīt, re, kā saule spīd”, Gundegas Repšes “Septiņi stāsti par mīlu”, Veltas Sniķeres “Pietuvoties vārdiem”, Noras Ikstenas “Dzīves svinēšana”, Valentīnas Grandānes “Ievads vīna kultūras vēsturē”, Aijas Odiņas “Ievads kungu etiķetē” un “Ievads dāmu etiķetē”, Vizmas Belševicas “Melns – sarkans – zelts”, Liānas Langas “Es pēkšņi atmodos no dziļa miega”, Knuta Skujenieka “Iesien baltā lakatiņā”, Kārļa Skalbes “Ziemas pasakas”, Jāņa Kaļķa “Ievads stipro alkoholisko dzērienu vēsturē”, Zanes Šmites un Liānas Langas “Skatiens”, Viļa Lācīša “Stroika ar skatu uz Londonu”.

Papildu informācija:

Liāna Langa

Tālr.: 29473913