Grāmata ir turpinājums izdevniecībā “Lauku Avīze” 2010. gadā tapušajai grāmatai “111 privātie muzeji un kolekcijas Latvijā”.

Grāmata apzina un izceļ privāto muzeju un kolekciju īpašās vērtības, darot tās pieejamas un zināmas plašākai auditorijai, veicina sabiedrības interesi par kultūrvēsturiskām vērtībām un sniedz papildu zināšanas. Izdevums piesaka 99 privātos krājumus un papildu informē par konkrētajā Latvijas novadā esošajiem valsts un pašvaldību paspārnē esošajiem muzejiem, kā arī ietver lakonisku informāciju par muzejiem un kolekcijām, kas apskatītas pirmajā grāmatā “111 privātie muzeji un kolekcijas Latvijā”.

Izdevums aptver informāciju par Vidzemes, Latgales, Kurzemes, Zemgales un Rīgas muzejiem un kolekcijām. Dokumentēti muzeju un kolekciju īpašnieku dzīvesstāsti un muzeju tapšanas vēsture. Īpaša uzmanība pievērsta muzejiem, kuri veido radošās darbnīcas, tradicionālo amatu prasmju pārmantošanas pasākumus, strādā ar skolu jaunatni vai nodarbojas ar pētniecisko darbu, kļūstot par sava novada novadpētniecības un tradicionālās kultūras vērtību krātuvēm.

Grāmata būs lielisks palīgs arī visiem ceļotājiem, jo tajā ir visu muzeju vizītkartes, kas informē par muzeju darbības principiem un iespējām tos apciemot.

Grāmatu jau pozitīvi novērtējis LMA profesors, LZA prezidents Ojārs Spārītis:

“Pēc maniem novērojumiem ar privāto muzeju veidošanu parasti nodarbojas tie Latvijas iedzīvotāji, kuri sevī jūt stipru atbildību par ētiskā un garīgā mantojuma saglabāšanu, kuri apzinās savu dzimtas vēsturi tikpat nozīmīgu esam kā valsts vēsturi, jo tā jau tas arī ir. Ar valsts un nācijas ideju pārņemtie savā personīgajā zemē, sētā vai dzirnavās, vai ar senlietām piepildītajā klētī redz Latvijas vīziju, kurai par iztēli rosinošu pamatu kalpo šo entuziastu savāktās vērtības. Mājas un kolekcijas saimnieka acīs šīs lietas ir daļa no viņa senču, no viņa dzimtas un tautas vēstures. Tās ir viņa šodienas tikumu kaldinātājas un lepnuma avots, kuru gribas kā paraugu atklāt ciemiņiem, bet par visu vairāk – atstāt savējiem, lai tie manto, lai mācās no pagātnes un lai turpina šodienā.”

Grāmatas “99 privātie muzeji un kolekcijas Latvijā” atvēršanas pasākums norisināsies ceturtdien, 26. jūnijā plkst. 14.00 Retro auto muzejā Rīgā, Kantora ielā 22A.