2014. gada 22. decembrī plkst. 13.00 Latgales Centrālās bibliotēkas abonementā (Daugavpilī, Rīgas ielā 22A) tiks atklāta Ingas Onževas gleznu personālizstāde “Dārza noslēpumi”.

“Dārza noslēpumi” – Ingas Onževas gleznu personālizstādeIzstādē apskatāmie darbi ir cieši saistīti ar mākslinieces vaļasprieku – dārzu un parku, ko Inga ar ģimeni veido savās lauku mājās jau daudzus gadus. Lai dārzā un parkā ieraudzītu rezultātu, ir vajadzīgi ne tikai mēneši, bet pat gadi. Glezniecībā māksliniece paātrina šo gaidīšanas procesu. Gleznojot vairākus darbus reizē, Inga Onževa veido dārza, dabas tēla kopainu – atsevišķi tēli atsevišķās gleznās papildina ainavisko plašumu citās.

Laika gaitā, meklējot tehnikas atbilstību idejai, Inga ir atteikusies no gleznošanas ar otu, tās vietā izmantojot špakteli un krāsu rullīti. Tas neapšaubāmi ietekmē gleznošanas manieri – dabas tēli ir monumentāli un abstrahēti, tīriem, gludiem krāsu laukumiem mijoties ar biezi, pastozi klātām detaļām. Izmantoti arī krāsu šļakstinājumi, kas piešķir gleznām dinamismu. Neapšaubāmi Inga ir krāsu gleznotāja – spilgta, sulīga, neparasta, tomēr beidzamajos gados vērojama gandrīz vai atteikšanās no krāsas, dodot priekšroku gleznas grafiskās uzbūves atklāsmei. Arī tas ir cieši saistīts ar dārzu – kailais rudens un skopā krāsu palete iedvesmo Ingu radīt neparastākus darbus.

Māksliniece ir dzimusi 1976. gada 8. septembrī Rīgā. Mācījusies Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Telpu dizaina un reklāmas nodaļā. Studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūrā glezniecības meistardarbnīcā. Šobrīd strādā Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Mākslu programmā par glezniecības un kompozīcijas skolotāju. Kopš 1995. gada regulāri piedalās pašmāju un starptautiskās izstādēs.

Izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 19. janvārim.