2017. gada 31. maijā plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (Rīgā, Mūkusalas ielā 3) Virtakas klasē notiks LNB vadošās pētnieces Dr.philol. Ināras Klekeres lekcija “Grāmatiespiešanas sākotne Rīgā: Nikolauss Mollīns un viņa veikums”. Ieeja bez maksas.

Grāmatiespiešanas sākotne ir nozīmīgs notikums ikvienas metropoles kultūras dzīvē, izņēmums nav arī Rīga, kur pirmo tipogrāfiju nodibināja samērā vēlu – 1588. gadā. Pirms tam autori izlīdzējās ar citzemju iespiedēju pakalpojumiem. Kāpēc 16. gadsimta beigu cēlienā radās vajadzība pēc vietējās tipogrāfijas? Kāds bija Mollīna īpašais ieguldījums Rīgas, plašākā mērogā – arī Latvijas, kultūras vēsturē? Savas darbības laikā (1588–1625) Mollīns laida klajā tuvu diviem simtiem izdevumu (zināmi 188), starp tiem tikai trīs bija latviešu valodā: 1615. gadā izdotais katehisms, dziesmu grāmata un evaņģēliji. Vienā sējumā apvienoti, šie iespieddarbi veido luterāņu rokasgrāmatu. Vai latviešu rakstiem un to sarūpētājiem Mollīna laikā maz bija vajadzīga vietējā grāmatspiestuve?

I. Klekeres lekciju Virtakas klasē papildinās Nikolausa Mollīna veikumam veltīta ekspresizstāde. Vairākas Mollīna iespiestās grāmatas aplūkojamas LNB pastāvīgajā ekspozīcijā “Grāmata Latvijā”, kas 31. maijā būs atvērta no plkst. 12.00 līdz 20.00.

 
Papildu informācija:

Inga Surgunte

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: gramata.latvija@lnb.lv

Tālr.: +371 67716183