Jau trešdien, 30. novembrī plkst. 19.00 pasākumā ar nosaukumu “Rezervisti”, kas notiks kafejnīcā “Kafka” Vaļņu ielā 26 (2.stāvā), prozas mīļotājus gaidīs jaunākās paaudzes autori, “Literārās Akadēmijas” absolventi un draugi. Viņi paši par sevi saka tā: “Mēs – “LA absolventi un draugi” – sanākam kopš 2009. gada (vadītāja Dace Voitkeviča). Kopas sastāvs ir mainīgs, bet nemainīgi košs. Šobrīd tajā darbojas ne vien filologi, bet arī biblotekārs, fotomāksliniece, filosofe, ģeogrāfs un grafiķe. Mūsu stāsti ir dažādi – reāli, fantastiski, sireāli, tie stāsta par dzīvi, tās traģiku, priekiem un, protams, pašu galveno – mīlestību. Gandrīz katram no mums ir publicēti darbi, izdotas grāmatas, un vēl mums ir … daudzu jaunu ideju REZERVĒ.”

Pasākumā piedalīsies Gints Romanovskis, Justīne Kļava, Rodrigo Jansons, Jana Veinberga, Dace Voitkeviča, Andris Šmīdebergs, Sandra Sabīne Jaundaldere. Muzicēs grupa “Them Lemons”.

Ceturtdien, 1. decembrī plkst. 16.00 grāmatnīcā “Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24) izdevniecība “Dienas Grāmata” aicina uz Noras Ikstenas stāstu izlases “Starp divām durvīm” autogrāfu stundu, kurā būs iespēja saņemt ne vien rakstnieces autogrāfu, bet arī klausīties autores sarunā par stāstiem un dzīvi ar grāmatas redaktori Gundegu Blumbergu. Īsi par grāmatu: “Astoņpadsmit gadu ar stāstiem. Tāds ir Noras Ikstenas īsprozas nogrieznis, kas ietverts šajā izlasē, kurā apkopoti labākie no 1993. līdz 2011. gadam rakstītie stāsti, to skaitā arī daži pirmpublicējumi.”

Piektdien, 2. decembrī notiks divi pasākumi. Plkst. 18.30 ¼ Satori telpā Dzirnavu ielā 84, k-2 (Berga Bazārā) izdevniecība “Dienas Grāmata” un Gruzijas vēstniecība Latvijā aicina uz Levana Beridzes romāna “Fora” atvēršanu. Būs iespēja baudīt klātienē autora paša darba lasījumu oriģinālā, ko no vācu valodas tulkojusi Māra Poļakova, kā arī tulkojumu latviešu valodā Maimas Grīnbergas lasījumā.

Gruzīnu izcelsmes vācu rakstnieks Levans Beridze dzimis 1963. gadā Tbilisi. Studējis un pasniedzis vācu literatūru Tbilisi universitātē, 1995. gadā pārcēlies uz Berlīni. Ar fragmenta no tobrīd topošā romāna “Fora” lasījumu piedalījies arī festivālā “Prozas lasījumi” 2009. gadā. Romāns “Fora” vienlaikus iznāk gan latviešu, gan vācu valodā. Par šo un visu ko citu noteikti varēs uzzināt autora sarunā ar Roaldu Dobrovenski (krievu valodā).

Savukārt plkst. 21.00 klubā “Kefīrs” Rīgā, Briāna ielā 9A, notiks populārā mūziķa Andra Kiviča grāmatas atvēršanas pasākums. Grāmatā, kuras nosaukums vēl netiek izpausts, Andris Kivičs atklāti stāsta par visiem savas dzīves aspektiem: par panākumiem basketbolā un mūzikā, iegūto slavu un fanu apbrīnu, kā arī par dzīves ēnas pusēm, piemēram, par negatīvajiem komentāriem internetā, privātās dzīves iztirzāšanu plašsaziņas līdzekļos un par sāpēm, ko rada neizdevušās attiecības. Grāmata būs Andra Kiviča vēstījums pasaulei, kurā viņš nesaudzīgi analizē ne tikai sevi, bet arī sabiedrību kopumā.

Kā uzsver pats Andris Kivičs, grāmatā viņš, saucot lietas un personas īstajos vārdos, atklāj Latvijas mazā šovbiznesa aizkulises. Viņš ir uzrakstījis šo grāmatu, jo vēlējās izstāstīt savu stāstu bez žurnālistu starpniecības. Grāmatā ir sniegtas atbildes uz daudzajiem jautājumiem par viņa dzīvi, kas daļu sabiedrības, kā izrādās, vēl arvien interesē.

Sestdien, 3. decembrī plkst. 15.00 Ventspilī, Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā (SRTM) norisināsies Kurzemes prozas lasījumi. Organizatori ziņo: “Kurzemes prozas konkurss ir noslēdzies. Konkursam iesūtīti 14 autoru 18 prozas darbi. Dalībnieku vecums – no 14 līdz 70 gadiem. Konkursa dalībnieki ir Kurzemes pilsētu un novadu autori. Žūrija savu vērtējumu veiks divās kārtās: vispirms izvērtējot un atlasot darbus, kuru autori tiks aicināti savus darbus lasīt Kurzemes prozas lasījumos, no šiem autoriem savukārt žūrija vienu žūrijasprāt labāko izvirzīs dalībai Prozas lasījumos Rīgā. Tiks pasniegtas arī atsevišķu kultūras iestāžu speciālbalvas, iesūtītos darbus vērtēs arī laikraksta “Ventas Balss” redaktori un labākos izvēlēsies publicēšanai portālā www.ventasbalss.lv. Kurzemes prozas lasījumu žūrija: SRTM direktore Andra Konste, Ventspils bibliotēkas direktora vietniece Olita Šteinmane, Latvijas Literatūras centra vadītājs Jānis Oga, rakstnieks Arvis Kolmanis, rakstnieks Sergejs Moreino.

Festivāla “Prozas lasījumi 2011” programma un papildu informācija atrodama interneta vietnē www.prozaslasijumi.lv, kā arī sociālajos tīklos:

www.draugiem.lv/prozaslasijumi2011

www.twitter.com/ProzasLasijumi

www.facebook.com/ProzasLasijumi

Par festivālu

Festivāls “Prozas lasījumi” kopš 1995. gada notiek decembra sākumā. Tas ir ikgadējs pasākums, kurš no neliela lasījumu vakara Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei ir pārtapis vairāku dienu prozas festivālā, kura laikā dažādos pasākumos ar savu jaunāko, vēl nepublicēto darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu rakstnieki.