Apbalvojums ir daļa no “A Corto di libri” (“Īsumā par grāmatām un bibliotēkām”) – īsfilmu konkursa par bibliotēkām un bibliotekāriem, kuru organizē Itālijas Bibliotēku asociācija (Associazione Italiana Biblioteche – ABI). Konkursam ir trīs sadaļas – daiļliteratūras, dokumentālā un reklāmas.

Konkursam “A Corto di libri” 2017. gadā tika iesniegta 31 īsfilma no Eiropas, Dienvidamerikas, Ziemeļamerikas un Austrālijas. Starp tām tika izvēlētas 17 filmas, kurās publiskās bibliotēkas atspoguļotas metropoļu teritoriju kontekstā. Atbilstoši noteikumiem, filmām jābūt ieskaņotām angļu valodā vai ar angļu subtitriem.

2017. gada 4. maijā IFLA MetLib Konferencē Monreālā (Kanāda) tika demonstrētas izvēlētās filmas un notika balsošana. Žūriju veidoja konferences dalībnieki. Papildus balsis piešķīra Metropoļu bibliotēku nodaļas pastāvīgās komitejas vadītājs (Marian Morgan Bindon, Chair of the Section on Metropolitan Libraries’ Standing Committee) un Audiovizuālo materiālu un multimediju nodaļas pastāvīgās komitejas vadītājs (Michael J. Miller, Chair of the Section on Audiovisual and multimedia). Galveno balvu ieguva Biblioteca Casa dei Bimbi, Sistema Biblioteche Centri Culturali (Roma, Itālija).

Uzvarējusī filma veidota kā intervija ar topošo māmiņu, kura demonstrē pašradītu auduma grāmatu, kuru viņa ir darinājusi bibliotēkā savam gaidāmajam mazulim. Viņa šķir lappusi pēc lappuses, aprakstot izmantotos audumus un materiālus, stāsta par to, kā iemācījusies izšūt, atklāj izvēlēto attēlu nozīmi un papildina stāstījumu ar personiskām piezīmēm. Bibliotēka filmā parādīta kā nozīmīga mācīšanās, meistarošanas un komfortablas uzturēšanās vieta tik īpašajā laika posmā sievietes dzīvē.

 

Skatīt filmu

Filmai – uzvarētājai piešķirta 500 eiro naudas balva daļējiem ceļa izdevumiem uz IFLA Pasaules bibliotēku un informācijas kongresu (IFLA World Library and Information Congress), kurš, kā jau ziņots, norisināsies 2017. gada augustā, Vroclavā (Polija). Pasākums ar visu konkursam iesniegto filmu demonstrēšanu un jautājumu un atbilžu sesiju ar konkursa uzvarētājiem plānots kongresa norises laikā, 21. augustā.

 

“A Corto di libri” tīmekļa vietne

 

 

© IFLA

 

Tulkojusi:

Kristīne Deksne 

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Bibliotēku attīstības centrs

Bibliotēku portāla redaktore

Tālr.: 67716043

portals@lnb.lv 

kristine.deksne@lnb.lv