Pēc reida Ukraiņu literatūras bibliotēkā Maskavā 2015. gada oktobrī, kura laikā tika atrastas Krievijā aizliegtas grāmatas, Natālija Šarina tika arestēta par etniskā naida kurināšanu. Viņa ir apsūdzēta arī par piesavināšanos. Pēc dažām dienām cietumā Natālijai tika piemērots un joprojām ir spēkā mājas arests.

 

IFLA ir izdevusi vairākus paziņojumus, paužot bažas par Natālijas Šarinas situāciju, (skatīt: https://www.ifla.org/node/9992; https://www.ifla.org/node/10488; https://www.ifla.org/publications/node/10844). Kopš tā laika ir ziņots, ka Ukraiņu literatūras bibliotēka ir tikusi slēgta un neliels grāmatu daudzums pārvietots uz galveno svešvalodu bibliotēku Maskavā, (skatīt http://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-russia-library-idUSKBN16M0PW).

 

Saistībā ar gaidāmo tiesas procesu, 2016. gada decembrī IFLA prezidente Donna Šīdere (Donna Scheeder) rakstiski sazinājās ar Krievijas izmeklēšanas iestādēm, atkārtoti paužot IFLA ziņojumos vēstīto, uzverot bibliotekāru ētisko lomu un paužot bažas par to, ka Natālijai joprojām piemērotais mājas arests ir nevajadzīgs un nesamērīgs soda mērs. Viņa aicināja šo lietu nekavējoties izbeigt, (skatīt https://www.ifla.org/node/11070).

 

Nesen saņemta atbildes ziņa, kurā norādīts, ka vēstule nosūtīta izskatīšanai Maskavas Izmeklēšanas komisijas Galvenajam izmeklēšanas departamentam.

IFLA turpina uzturēt kontaktus ar Natālijas Šarinas advokātu, kurš norādījis, ka apsūdzības lieta tagad ir pabeigta un drīzumā notiks aizstāvības process. Lēmums, visticamāk, ir gaidāms vēlāk pavasarī.

 

Tikmēr nevalstiskās cilvēktiesību organizācijas Amnesty International ziņojumam 2016. gada decembrī par steidzamu nepieciešamību rīkoties ir sekojusi sadarbība ar Lielbritānijas bibliotēku un informācijas nozares profesionāļu apvienību (Chartered Institute of Library and Information Professionals; CILIP) un izplatīts paziņojums ar aicinājumu bibliotēku nozares pārstāvjiem aktīvi iestāties par Natālijas Šarinas atbrīvošanu: https://www.cilip.org.uk/news/join-call-release-librarian-natalya-sharina-house-arrest.

 

Martins Veids, IFLA komitejas par brīvu piekļuvi informācijai un vārda brīvību vadītājs