Kopš savas jaunās ēkas atklāšanas Šanhajas bibliotēka ir uzsākusi projektu “Šanhajas logs” (Window of Shanghai), kura mērķis ir iepazīstināt pasauli ar mūsdienu un senās Ķīnas civilizāciju, tās vēsturi un kultūru, vēstīt par jaunākajām reformām un attīstību, dāvinot grāmatas bibliotēkām un institūtiem. Projektā iesaistītas 150 bibliotēkas un 30 zinātniskie un valodu institūti no vairāk kā 20 valstīm.

Svinīgajā pasākumā piedalīsies Ķīnas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā V.E. Hu Yeshun, Šanhajas bibliotēkas un Šanhajas municipalitātes arhīva pārstāvji. Pasākuma ietvaros Šanhajas municipalitātes arhīvs piedāvās apmeklētājiem iepazīties ar nelielu izstādi par Ķīnu.

Lielākā daļa dāvināto grāmatu ir angļu vai angļu un ķīniešu valodā. Tās pārsvarā ir pēdējos 5 gados publicētas grāmatas par Ķīnas kultūru, mākslu, arhitektūru, literatūru, vēsturi un ķīniešu valodu. Īpašu interesi varētu raisīt izdevumi par dažādiem, pie mums mazākiem zināmiem un vēl neatklātiem Ķīnas reģioniem, grāmatas par Ķīnas virtuvi un tradicionālo medicīnu, kā arī vairāk kā 20 grāmatas angļu valodā par Ķīnas ekonomiku un biznesa iespējām Ķīnā.

Literatūras izvēlē LNB konsultējās ar Latvijas Universitātes (LU) ķīniešu valodas speciālistiem: Franku Kraushāru, LU Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas vadītāju un šīs fakultātes pētnieci Ievu Lapiņu. Ar Ķīnas dāvinājumu Nacionālā bibliotēka turpina attīstīt LU un LNB sadarbības projektu – Austrumāzijas pētniecības centra bibliotēkas izveidi, kuru plānots izvietot LNB Jaunajā ēkā. Tā būs pirmā specializētā Austrumāzijas pētniecības bibliotēka Baltijas valstīs.

Šanhajas bibliotēkas iecere ir dāvināt līdzīgas kolekcijas visām 3 Baltijas valstīm. Projekts Latvijā tiek realizēts ar Latvijas un ārzemju draudzības biedrību savienības atbalstu un starpniecību. Ar projektu detalizētāk iespējams iepazīties projekta mājas lapā:
http://www.library.sh.cn/windowofshanghai/index.aspx.

Grāmatu dāvinājuma saraksts

Dāvinātās grāmatas tiks izstādītas LNB Jaunieguvumu lasītavā K.Barona ielā 14, 4.stāvā un būs apskatāmas līdz 2011.gada 25.decembrim.