2015. gada 9. jūlijā plkst. 16.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā (Ventspilī, Akmeņu ielā 2) atklās gleznu izstādi “Ventspils. Klasika”. Izstādē skatāmi gleznotāja Jāņa Zemīša (1940 – 2008) darbi no mākslinieka ģimenes kolekcijas un privātkolekcijām.

Jāņa Zemīša radošais mūžs cieši saistīts ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Viņš bija viens no ievērojamākajiem mākslas pedagogiem, kurš vairāk kā 25 gadus akadēmijā pasniedza mākslas priekšmetus, vadīja glezniecības katedru, LMA Senātu un Profesoru padomi. Paralēli pedagoģiskajai darbībai, Jānis Zemītis bija arī izcils latviešu gleznotājs, kura daiļrade ieņem būtisku lomu Latvijas mākslā 20. gs. otrajā pusē.

Viņš ir bijis īsts perfekcionists – izturējies paškritiski pret sevi un savu veikumu, tādēļ reti rīkojis personālizstādes. Pie katras gleznas, “noslīpējot” to līdz pilnībai, viņš, strādāja vairākus gadus. Savas daiļrades sākumposmā Jānis Zemītis gleznoja daudzfigūru kompozīcijas un portretus, bet vēlāk pievērsās ainavai un klusajai dabai. Pēdējā gadu desmitā mākslinieks atrada jaunu motīvu – tauriņus, arī teātra maskas.

Arī ainavai, galvenokārt pilsētas skatiem, gleznotājs piegājis visai savdabīgi. Pēc zīmīgiem arhitektūras pieminekļiem darbos var atpazīt, vai Jānis Zemītis gleznojis Rīgu, Ventspili vai Jeruzalemi, taču pilsētas ir tukšas, ēkas darinātas gandrīz vai kubu veidā, telpa visai nosacīta un atgādina skatuves dekorācijas.

Kopš Jāņa Zemīša nāves 2008. gadā viņa ģimene katru gadu rīko piemiņas izstādes. Mākslinieka dzīvesbiedre Silvija Zemīte uzsver, ka, kamēr cilvēkiem būs interese par Jāņa Zemīša darbiem, gleznu izlase turpinās ceļot.

Izstāde Ventspils Galvenajā bibliotēkā ir nebijusi iespēja aplūkot mākslinieka Jāņa Zemīša darbus un baudīt brīnišķīgu glezniecību.

 
Informācija:
Olita Šteinmane
Ventspils bibliotēkas direktores vietniece
Tālr.: 63623231
E-pasts: olita.steinmane@ventspils.lv