2014. gada 19. augustā plkst. 18:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas 4. stāva Mazajā zālē (Rīgā, Mūkusalas ielā 3) notiks filozofijas doktora Toma Ķenča lekcija “Dainu skapis ierāmēts”.

Bagātīgi ilustrēta lekcija par nacionālās mākslas dzimšanu no tautas gara jeb to, kā tikai simboliski vērtīgs kopīpašums no Dainu skapja lapiņām kļūst par prestižu kolekciju priekšmetu eļļā uz audekla. Sekojot 19./20. gs. mijas autoriem un to darbiem, atklāsies jaunrades un kritikas krustpunkti, jaunākās modes vēsmas folkloras, mitoloģijas un vizuālajās interpretācijās, kā ir tiks atgādināts par dažām labi aizmirstām domstarpībām Latvijas kultūras vēsturē.

Toms Ķencis ir folklorists un publicists, kurš mēdz uzdoties par mākslas kritiķi. 2012. gadā absolvējis Tartu universitāti ar doktora grādu filozofijā. Pētniecisko interešu lokā ir kultūras nacionālisms, zināšanu veidošanās, mākslas vēsture, kino, mitoloģija un maģija.

Lekcija notiek izstādes “Latvieši. Mīti un konteksti” ietvaros, kura norisinās Mūkusalas Mākslas salonā (Mūkusalas iela 42). Tā apskata latviskajai identitātei nozīmīgus jēdzienus un tēlus, kuri ir klātesoši vizuālajā mākslā no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām. Viens no darbiem – Ivara Drulles instalācija “Dainu skapis” – izstāde norises laikā skatāms Latvijas Nacionālās bibliotēkas 3. stāvā, veidojot simbolisku saiti starp Latvijas Nacionālo bibliotēku kā ekspozīcijas inspirācijas avotu un izstādi Mūkusalas Mākslas salonā. Atsevišķa izstādes sadaļa salona Mazajā zālē ir Arņa Balčus personālizstāde “Uzvaras parks”, kurā mākslinieks sapludinot dokumentalitātes un fikcijas robežas veido kritisku vizuālo mozaīku par Latvijas vēsturi un sabiedrību. 27.augustā plkst. 18:00 Mūkusalas Mākslas salonā izstādi papildinās diskusija par mākslu un nacionālo identitāti mainīgās vēstures un atvērtās nākotnes krustpunktā.

Izstāde “Latvieši. Mīti un konteksti” Mūkusalas Mākslas salonā un Ivara Drulles instalācija “Dainu skapis” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā skatāms līdz 13. septembrim.

Izstādes sadarbības partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Ieeja bezmaksas.

Mūkusalas Mākslas salons
Mūkusalas iela 42, Rīga, LV-1004
Darba laiki:
No otrdienas līdz piektdienai: 12:00 – 18:00
Sestdien: 11:00 – 16:00
Svētdienās, pirmdienās – slēgts

www.mmsalons.lv; https://www.facebook.com/mmsalons

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Mūkusalas iela 3, Rīga, LV-1423
Darba laiki:

Otrdien, Ceturtdien: 12:00 – 20:00
Trešdien, Piektdien: 11:00 – 19:00
Sestdien: 10:00 – 17:00
Svētdienās, pirmdienās – slēgts
www.lnb.lv

 
Papildu informācija:
Līga Lindenbauma
Mūkusalas Mākslas salona izstāžu kuratore
Tālr.: 22086970
lindenbauma@gmail.com; salons@mmsalons.lv